Един от съдружниците на общинския съветник от ВМРО Владо Кисьов е внесъл инвестиционно намерение за взимането на 5 общински имота срещу обезщетение.  На сесията на местния парламент утре общинарите ще гласуват предложение от зам.-кмета арх. Невена Балчева, с което 5 имота ще бъдат вкарани в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество.  

Тя мотивира предложението си с  постъпило инвестиционно предложение от фирма „Тема инвест 9787”, която иска да отреди право на строеж срещу обезщетение в полза на Община Пловдив. Имотите се намират в район „Източен” в квартал „Каменица”. Те са разположени на две улици, но в едно каре – улица „Варна” три от имотите, а два от тях на ул. „Лев Толстой”.  Големината имотите от страната на улица „Варна”   е 916 кв.м и са един до друг, а другите два са с обща площ от 602 кв.м.  

Управител  и собственик на фирмата е Петър Илиев. Видно в търговския регистър той има участия в близо 20 фирми, а в някои от тях е съдружник с Владимир Кисьов и брат му Петко Кисьов. Илиев е управител и на редица компании, в които двамата братя нямат участие, но носят запазения им бранд  - „АСПИ”.

Имотите, които иска Илиев, не позволяват голямо строителство и  е с начин на ползване за застрояване до 10 метра.  Те се намират в район ЖК според Общия устройствен план, което позволява до 20 метра височина и кинт от 1,2.  Така височината на имотите може да бъде вдигната, но максималната застроена площ не може да се разгърне, за да се получи голям жилищен комплекс. С други думи там ще изникнат едни бутикови кооперации, които са изключително търсени в момента.

Владо Кисьов е един от радетелите Община Пловдив да дава имоти срещу обезщетения. На последната сесия той отново го изтъкна, а явно неслучайно. Тогава той и групата му от ВМРО гласуваха против продажбата на терени и пак застъпи тезата си за обезщетения. След това и кметът Здравко Димитров заяви, че това е по-разумно, за да се обновява жилищния фонд.

Самият общински съветник през годините направи редица сделки точно по тази схема за обезщетение, която позволява законът. В момента бизнесменът-политик строи най-мащабният си комплекс – „Лаута Гардънс” на имот, който е взет срещу обезщетение.

През 2007 година Общинският съвет в Пловдив взима решение за замяна на  имот на бул. „Санкт Петербург” с големина от  7 687 кв.м, като се оценява на 3,6 млн. лева. От другата страна на заменката стоят 26 апартамента с обща площ ,както и гаражи в новопостроения от Кисьов комплекс на бул. „Пещерско шосе” до хотел „Афродита”, които също са оценени на такава стойност.

Един от основните мотиви на Кисьов е, че Община Пловдив през обезщетения ще вземе два пъти повече пари, ако го пусне на търг. Т.е. ако е за пари Община Пловдив ще получи пазарната оценка на един имот 200 000 лева, но ако са жилищата – цената скача двойно.

Самите имоти все пак ще бъдат дадени на търг и за тях всеки може да кандидатства.

Има ли обаче  логика Община Пловдив да взима такъв тип апартаменти срещу даването на строеж?

Реално погледнато Община Пловдив ще позволи тези имоти, които в момента пустеят да се застроят. Това се случва в района, където има най-малко зелени площи на човек от населението, а самият той е гъсто застроен.  Самите кооперации, както стана дума ще бъдат малки, бутикови, което значи, че Община Пловдив ще получи максимум по 2 апартамента за имот.

Да, реалната им цена ще е доста по-висока от тази при търгове, но това няма всъщност никакво значение. Причината е, че имотите ще бъдат вкарани почти сигурно във фонд ведомствен, където се дават на служители на администрацията без собствен апартамент. По наредба 5 години след получаването на тези имоти наемателите могат да ги закупят на данъчна оценка. Или с други думи казано дори стойността им да е 80 000 евро на жилище, то купувачът ще ги вземе за 80 000 лева, а цената накрая ще бъде същата, като при търга.Разбира се, през тези години Община Пловдив трябва да плаща данъците и поддръжката им. Резултатът ще е, че още 1,5 дка в Пловдив ще бъдат застроени, а инвеститорът ще може да ползва свежите си пари за строителство, а не да ги дава на Община Пловдив.