Върховният касационен съд потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив, с което се  отхвърля жалбата на Агенцията по вписвания за апорта на варненските акции  от панаира в "Пълдин Туринвест".

И последната инстанция е постановила, че Агенцията по вписвания, която е под шапката на Министерството на правосъдието, няма правен интерес по казуса и затова оставя без разглеждане като недопустима жалбата й. 

В мотивите е записано:

„Агенцията по вписванията не придобива качеството на страна в производството и  респективно  не притежава активна процесуална легитимация да атакува съдебния акт за отмяна на отказа ѝ да извърши вписване/заличаване/обявяване, както и че този акт е необжалваем и окончателен, поради което жалбата срещу него е недопустима”

Те потвърждават  и определенията на апелативните магистрати, че Агенцията няма правен интерес да обжалва решението на общинския съвет.  Според съдиите  неоснователни са доводите, че правният интерес от подаване на жалбата е свързан с високия обществен интерес и със задълженията, които АВ има, свързани с публичността на в. и гаранциите за тяхната законосъобразност.

 Също така агенцията няма правен интерес  от отхвърляне на молбата на заявителя за вписване на обстоятелства по партидата му в търговския регистър, доколкото съгласно възложените й със закона компетентност и задължение тя трябва да осигури защита и съдействие за удовлетворяване на тази молба.

Не е ясно дали АВ ще впише  сделката, тъй като преди дни стана ясно, че министърът на икономиката Богдан Богданов е завел дело срещу община Варна заради собствеността в Панаира . Това също би могло да блокира вписването на сделката и прехвърлянето на акциитеи до окончателното решение на съда.

ВКС разглежда апорта на Панаира

Георги Гергов спечели делото за Панаира, съдът отхвърли блокиращата квота на Общината

 

Министърът на икономиката разпореди пълна проверка по казуса с Панаира