Нов тежък удар по ВиК – Пловдив! Дружеството ще трябва да връща 20 млн. лева по най-големия си проект за Южния обходен колектор. В началото на тази година Управляващия орган по програма Околна среда е направила трета проверка по проекта за над 80 млн. лева, като е ревизирала предишната си санкция. Първата бе за 5% или близо 4 млн. лева, като тя бе потвърдена от Върховния административен съд. Новото решение на Управляващия орган е за 25% финансова корекция или 20,3 млн. лева заради нередности при избора на изпълнител по поръчката за 80 млн. лева.

Тежък удар по ВиК – Пловдив! Връщат 4 млн. лева на Европа за Южния обходен колекторВърховният административен съд потвърди финансовата корекция на Водното дружество

ВиК – Пловдив вече са завели дела, като първото е било загубено в Административния съд. То е за 1 млн. лева, което според водното дружество са разлика между първата и втората финансова корекция. Съдът не е уважил жалбата на ВиК – Пловдив, като според тях от Управляващия орган са направили приспадане между първата и втората корекция.

По време на делото от ВиК – Пловдив са изтъкнали, че обществената поръчка е била съобразена с Управляващия орган.

„С настоящото решение при трето разглеждане на документите по обществената поръчка се налага втора финансова корекция в размер на 25 %. Твърди, че в противоречие на всякаква правна и житейска логика, без нищо в процедурата да се е променило, УО извършва трета проверка, като веднъж не намира нередност, втория път намира нередност за 5 %, а третия път намира нередност за 25 %“, казват от ВиК – Пловдив по време на делото.

Между проверките пък ВиК – Пловдив е смятал, че няма нередности, превел е аванс и са започнали дейностите. Оттам посочват, че с така  наложената финансова корекция дружеството е във фалит. Твърди, че ако са били получили решение за налагане на финансова корекция при първоначалното съгласуване, то са щели да прекратят договора, за да избегнат налагането й.

Изпълнител по проекта е ДЗЗД „Еко Проект – Пловдив“, а в него са „ТЕС Кънстракшън Груп“–ЕООД(б.а. вече „Парсек билд“ ООД) – с 48 % дялово участие и „Интерхолд“ ЕООД – с 50 % дялово участие. Третата фирма е - „В и К Инфраструктурно проектиране“ ЕООД.

Тепърва от ВиК – Пловдив и Управляващия орган ще спорят по същество за финансовата корекция в съда. Ако тя обаче бъде потвърдена, без намеса от държавата -  ВиК – Пловдив ще обяви фалит. Припомняме, че за миналата година тя имаше 14 млн. лева загуба, което обстоятелство само по себе си води държавната фирма към фалит. В същото време в началото на годината „Българкия ВиК – Холдинг“ утвърди временно изпълняващия директор на ВиК – Пловдив Огнян Кулишев за титуляр след спечелен конкурс.

ВиК - Пловдив пред фалит! Отчете рекордна загуба от 14 млн. лева за годинаФинансовите резултати на водното дружество са отчайващи, разполага само с 352 хил. лева

Пир по време на чума! Шефът на ВиК – Пловдив си купи служебно Audi Q7 за 100 бонаВъпреки че водното дружество е пред фалит, Огнян Кулишев продължава с разхищенията