Незаконни търговски обекти отново изникнаха върху остатъците от недостроената детска градина на улица „Елба”, научи TrafficNews.  Сагата с огромния имот, който се намира в Столипиново е от години, като през 2019 година Община Пловдив си върна владеенето на имота. Дотогава тя бе стопанисвана от бившия общински съветник от ДПС Джамисет Джафер. Той бе превърнал части от сградата в обреден дом, където се правиха сватби, сюнети и всякакви тържества.   Джафер държеше години незаконно забавачката, но в един момент сключи договор с Общината за наем. Той я взе през фондацията си „Толеранс” и въпреки че плащаше по 50 ст. на квадратен метър, той натрупа дългове от над 60 000 лева.  Бившият общински съветник обаче спря да плаща наема и градските власти си взеха имота.

Бутат мястото за сватби и сюнети в Столипиново! Узурпираната забавачка от ДПС активист става паркРайон „Източен” събаря постройките върху общинския имот от 5400 кв.м на улица „Елба” 10

През 2019 година започна и събарянето на част от градината, както и незаконните търговски обекти в двора й. Три години по-късно се оказва, че отново има търговци, които са се самонастанили в остатъците от сградата, а част от тях си плащали наем, но не е ясно на кого.

По сигнал на районното кметство, днес на място бяха от Общинския инспекторат и район „Източен”, които направиха проверка и описаха незаконните обекти. С тях е и патрул на МВР.  Не е ясно кой  е узурпирал имота, но сред проверяващите се намира и Джамисет Джафер. Той бе лаконичен пред наш репортер .

„Не знам какво се случва, някаква проверка има – тепърва ще се изясняват нещата”, каза Джафер.

Кметът на район „Източен” Иван Стоянов заяви, че е изпратил сигнал до Инспектората за незаконно настанили се в обекта търговци.

Така проверката е остановила 13 незаконни тъговски обекта.

„Сградата е опасна, като тя трябва да бъде съборена. Не знаем кой се е настанил там, като тепърва ще се правят проверки. За да се събори сградата са необходими около 400 000 лева, като сумата е непосилна за бюджета на района, ако не бъдат отпуснати целево от бюджета, няма как да я съборим”, каза Стоянов.

Идея е имало върху терена на детската градина да се направи и образователен и социален дом за местното население през европейски проект. Дори е имало и конкретна разработка за него, но голямата сума за събаряне е отказала Общината.

„Имаме готов спечелен проект, но сумата е много висока за събаряне. Говорихме с управляващия орган да сменим локацията на образователния център”, обясни зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков.

Бутат бившата забавачка в Столипиново, узурпирана от ДПС активистОбщина Пловдив влиза във владение в терена, стопанисван от Джамисет Джафер