Заради гаф на администрацията Община Пловдив ще връща пари на граждани, които са си купили талони за паркиране в Синя зона. Абсурдният случай е заради част от улица „Средец”, която според градските власти се води в обхвата на платеното паркиране, но не и според нормативната уредба.

Преди няколко месеца Общинският съвет прие решение, с което разшири обхваната Синя зона, като вкара улици, заложени в Генералния план за организация на движението. По-късно от Община Пловдив обявиха на сайта си, че на 20 февруари спира гратисния период за спиране без заплащане на улица на ул. „Средец“ от ул. „Оборище“ до „Карловска“ и „Полк. Сава Муткуров“ от „Победа“ до „Средец“.

На първия участък бяха сложени знаците, хората започнаха да си вадят талони, но… в един момент се оказа, че това е било незаконно. От „Организация и контрол на транспорта” са сложили чували на знаците, а хората са започнали да се чудят защо се случва това.

Причината е, че в решението на местния парламент въпросната улица е забравена да бъде вкарана в списъка, въпреки че е в ГПОД. На практика без това решение, Община Пловдив не може да събира пари за паркиране там.  Досега 21 живущи пък са си изкарали талони за безплатно паркиране там, а парите им трябва да бъдат върнати.

Все пак от Община Пловдив смятат да коригират решението, като след гласуване в местния парламент чувалите по знаците ще бъдат махнати и улицата ще влезе  в Синя зона – законно!