Тройна психиатрична експертиза прави пълна психологична „дисекция” на личността на 38-годишният Владимир Василев, обвинен в убийството на Станимир Иванов – Стамбето. Василев подсъдим за това, че на 24 март 2021 година умишлено е умъртвил Станимир Иванов – Стамбето в офис за бързи кредити в Стара Загора.  Пострадалият работил от няколко години за собственика на фирмата,  а убийството е извършено със законно притежаван пистолет.

В съда бе представена тройна психиатрична експертиза, според която Василев няма психични отклонения и може да носи отговорност за постъпките си. Трима психиатри излизат със заключение , че личността на убиеца се отличава с елементи на  властно – лидерстващ тип личност – индивидуализъм, завоевателска позиция, стремеж да подчинява другите на волята си, собственото му мнение може да се издигне до рамките на „догма”, критична нагласа спрямо мнения, различни от неговите  и др. Налице е склонност към недостатъчно зачитане на нормите на обществото, правилата, към асоциални действия и постъпки. Поведението на Владимир Василев по време на случилото се , се обуславя от личностните му особености и не се установява болестна мотивация, заключват вещите лица.

Тъй като тройната експертиза е в пълно противоречие с предишната, съдът е назначил разширена петорна експертиза.

Магистратите разпитаха и затворници, които свидетелстваха, че са били очевидци на опити на Василев да подкупи свидетели , които да твърдят, че Стамбето е планирал да убие Владимир. Това е и основната защитна версия на обвиняемия, който твърди, че е стрелял по Станимир Иванов, тъй като се е страхувал за живота си.

Станимир Иванов, който е с дебело криминално досие, бе  убит с два куршума в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. "Цар Симеон Велики" 142. Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, заедно с управителката на къщите - Десислава, с която живеели на семейни начала. Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в сградата. Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир  предал оръжието си и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал. Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си криминално досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е открито у него. Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож, който обаче не е използвал.

Записи от охранителните камери в момента на убийството обаче няма. Според показанията на шофьора на началника самият той ги е изключил по нареждане на Владимир същия ден, около 17. 00 ч.  

Познати на извършителя  и жертвата са категорични, че в случая няма как да става дума за самозащита. Владимир не за първи път проявявал публично агресия.