Безкрайните упражнения с моето име и обвиненията, че съм виновен за всичко в тази държава ми дойдоха в повече. Достойнството ми не ми позволява да приема тези обвинения. В продължение на няколко месеца по медиите се изляха тонове помия срещу мен и още трима души. Голяма част от обвиненията дойдоха от страна на г-н Христо Иванов, който единственото, което е казвал на Бойко орисов е "Да, г-н Премиер!". 

Поласкан съм че първите две червени линии, които според премиера трябва да бъдат пресечени, за да продължи държавата напред, се оказаха моята оставка и тази на главния прокурор Иван Гешев. Не кризата с цените, с енергоносителите, с пандемията , а аз. Всеки ден чета писания за мен. Стигна се дотам, че депутатът Ивайло Мирчев обвини мен и главния прокурор за всички неудачи в енергетиката. Ако аз съм една от причините нещата да не вървят и корупцията да цъфти, ето подавам оставка. Нека тези, които ме обсипват с критики да покажат какво могат. Пречката, на базата на която си правеха евтин политически ПР вече я няма". Така започна изложението си председателят на КП КОНПИ пред парламентарната комисия за борба с корупцията. 

"Човек има един предел на достойнство и ако някой си мисли че съм се вкопчил в стола на КПКОНПИ, дълбоко се лъже. Професия председател на КПКОНПИ няма, нито професия главен прокурор. Аз съм работил 20 години като съдия и 7 години като главен прокурор. За мен е съвсем нормално да се върна в съдебната система. Да му мислят тези, които могат да бъдат само политици и нямат професия. Аз искам в личен и професионален план по-спокоен живот" , заяви Цацаров.  

Председателят на КПКОНПИ опроверга намеците на премиера Кирил Петков, "Всъщност беше точно обратно. Оставката няма нищо общо с отнемането на допуска. 15 дни преди да обява намерението си в интервю за 24 часа, аз уведомих за намерението си лидерите на основни политически сили, тъй като съм избран от парламента. 10 дни преди да подам оставка, съобщих за решението си на  президента на републиката. Не защото считам себе си за важен, а защото смятам че така е редно. Последва беседа от агенти за ДАНС. Те бе в рамките на процедура по сигнал за отнемане на допуск. Уведомиха ме , че беседата е в рамките на процедура, а въпросите бяха свързани с ЦУМ гейт. Изразих писмена позиция. Същата процедура се е развила през август миналата година и аз отново съм давал обяснения. В рамките на нормални легални механизми аз съм научил за тази процедура и то след като съобщих, че подавам оставка" обясни Цацаров. 

"Допускът ми е отнет по пряко настояване на министър председателя и министъра на вътрешните работи. Не смятам, че след като 20 години съм работил 20 години като съдия, 7 години съм бил главен прокурор и 12 години съм давала разрешения за СРС , някой може да ме обвини, че съм способствал за изтичане на квалифицирана информация. Премиерът обяви , че допускът ми е отнет , преди да ми бъде връчен допуска. Аз ще обжалвам издаването на този пропуск. За някои това може да е лично отмъщение, за друг-  евтин политически ПР. Но за мен е въпрос на достойнство" бе категоричен председателя. 

Той изрази съмнение, че процедурата е стартирала по сигнал на вътрешния министър. "Ако подозрението ми се окаже грешно- ще се извиня. Ако съм прав и съдът отмени отнемането - с г-н Рашков ще се срещнем в съда" предупреди Сотир Цацаров.