Добрият човек е този, който те гледа отвисоко само когато ти подава ръка, за да станеш. Това е едно от посланията, които пловдивчани отправиха в кампанията „Пловдив – град на доброто“. Тя се провежда за 11-и път, а традиционно учениците от ПГ по хранителни технологии и техника приемаха днес писмени номинации пред стълбите на Каменица. Десетки пловдивчани номинираха свои близки – майки, сестри и учители, в някоя от четирите категории образователна дейност, социална дейност, градско развитие и добротворчество.

„Най-добър човек е Петър Ботев. Баща ми е този, който винаги е до мен и в най-трудните му и тежки дни пренебрегва себе си и е в помощ на дъщеря си”, „Любен Малчев – защото е най-добрият приятел и винаги се раздава за хората”, „Благодаря на моята сестра Цветана Гатева. Благодаря ти затова, че въпреки всички твои проблеми си винаги до мен. Благодаря за това, че никога не ме остави на улицата, макар че заслужавам. Благодаря, че се грижиш за мен и дъщеря ми, че ме вдигаш на крака”, пишат хората.

„Интересът е много голям. Хората, които се записват, получават и грамота за добър човек”, обясниха пред TrafficNews Елена от ПГ по хранителни технологии и техника. Тъй като тази година датата съвпада с Международния ден на наследствения ангиоедем, тя и съучениците й раздаваха на минувачите и стикери в подкрепа на хората с рядката диагноза. Показваха и част от опитите, които правят в училището. С единия от тях учениците доказваха дали има белтъци в храните. При другия, т.нар. „златен дъжд”, пък след химичната реакция минувачите можеха да видят златни частици по епруветката.

Номинации за добри хора ще се приемат до края на месеца на специално създадения сайт: https://gradnadobroto.plovdiv.bg/.  След приключване на гласуването историите ще бъдат разгледани от компетентно жури, в което отново се включват създателят на инициативата „Пловдив – град на доброто“ Йорданка Петкова в категория „Социална дейност“, председателят на Национален алианс за работа с доброволци Ренета Венева в категория „Добротворчество“, директорът на ПГ по хранителни технологии и техника инж. Людмила Ганчева за "Образователна дейност".

Тази година към журито се присъединяват и миналогодишният носител на приза „Посланик на доброто“ основателят на сдружение „БГ бъди активен“ Ласка Ненова за категория „Градско развитие“, както и добре познатата ни Ася Антонова от предаването „Ася в страната на талантите“, която ще помогне на Йорданка Петкова за категория  „Социална дейност“.