Студенти от Медицински университет – Пловдив събраха 4645 лева в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще” за закупуването на трета високопроходима линейка и на апаратура за отделенията в здравни заведения.  3303 лева от тази сума бе набрана само за два дни – на 20 и 21 май, когато момичетата и момчетата от специалностите „Медицинска сестра“, „Помощник-фармацевт“, „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“ и „Инструктор диетично хранене“ работиха благотворително. Те измерваха безплатно кръвно налягане и кръвна захар пред Община Пловдив. Предлагаха и ръчно изработени от тях продукти, за децата бяха подготвили занимателни игри, а всеки, посетил пункта, имаше възможност да дари средства. Събитието бе част от календара за честване на 80 години от създаването на училището за Милосърдни сестри „Княгиня Мария-Луиза“ и 50 години от откриването на сградата на настоящия Медицински колеж към МУ-Пловдив.  

В края на септември учебното заведение ще проведе и благотворителен спортен турнир между студенти и преподаватели на територията на Медицинския колеж. На 20 октомври от ръководството на Медицинския колеж ще обявят и всички събрани средства и официално ще ги дарят на представителите на сдружение „Капачки за бъдеще”.

„Искам да благодаря на всички преподаватели и студенти, които се ангажираха с тази кампания. Мисля, че се събра много добра сума. Надявам се, че тя ще се увеличи още по време на спортния турнир”, коментира пред TrafficNews директорът на Медицинския колеж доц. Мария Божкова.

Ръководството на Медицинския колеж в лицето на доц. Мария Божкова, заедно със студентите от колежа и екипа на ДКЦ 5 ще работят с кауза и на 1 юни. Празникът на децата в ДКЦ 5 ще премине под надслов „Ден на детското здраве“ и ще включва поредица от инициативи. Сред тях са проверка на детското зрение, превенция от диабет, гръбначни изкривявания и плоскостъпие, кампания за информираност за хранителните добавки и средства за повишаване на детския имунитет.

Събитието се организира с подкрепата на Дирекция „Здравеопазване“ на Община Пловдив. За малките смелчаги има подготвени подаръци и изненади. Кампанията ще започне в 08:00 и ще приключи в 14:00 ч. С предварително записване ще са прегледите при офталмолог на телефон 032/261110

Организаторите на събитието имат за цел да напомнят за начините, по които родителите могат да насърчават здравето на децата си, чрез профилактични очни прегледи, профилактични прегледи за гръбначни изкривявания и плоскостъпие, измерване на кръвна захар, предоставяне на хранителни режими за здравословно и пълноценно хранене при деца и подрастващи за превенция на затлъстяване в ранна възраст, разяснителна кампания на студенти от специалност „Помощник фармацевти“ относно хранителните добавки и витамини за деца.

Всички прегледи и манипулации ще се извършват само след писмено разрешение от родителя/настойник, след попълване на декларация.