Пловдивчани се събраха на протест срещу възможно застрояване на общински терен в район „Северен”. Той се състоя на ул. "Райна Княгиня" и е организиран от ИК "Да спасим зелените площи в кв."Филипово".

Протестът се касае за имот към жилищен блок на улица „Райна Княгиня”. Доскоро там е имало гаражи, които са били премахнати. Именно премахването на гаражите е породило съмнението, че имотът ще бъде продаден и застроен, въпреки че не е в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество.

Един от организаторите Атанас Бояджиев, се обърна към кмета на Пловдив Здравко Димитров и кмета на район „Северен“ Стоян Алексиев със следните думи:

„Тук сме, за да разсеем едни страхове и съмнения. Спряга се фирма с инвестиционно намерение, която иска да застрои този терен. Това не бива да се допуска. Хората, които живеят в блока ми показаха документи за терена, че той е намален. Не желаем да се застроява теренът пред този блок.

Има ли намерение общината и районът да дава за строеж терена или няма?, каза Бояджиев.

Стоян Алексиев отхвърли твърденията, като заяви, че подобна информация не е достигнала до него.

„От медиите разбирам, че тук ще се строи нещо. Нямам такава информация. Направих няколко проверки. Да уточним фактите. Това е един цял имот и е невъзможно да бъде разделен и продаден. Не може да се строи нищо тук. По втория въпрос. Никой не може да вземе парче от училището, има много институции, които трябва да разрешат, но това няма да се случи и е невъзможно, без значение дали е държавно или общинско.

Има решение на общинския съвет, че всички гаражи трябва да се премахнат. Около 1500 гаража в целия район бяха премахнати и мисля, че се получава доста добре, когато ги няма. Само в събота имаше почистване в целия град и благодаря на гражданите, които се включиха. Ще осигурим необходимите материали, за да бъдат премахнати боклуците“, бе категоричен Стоян Алексиев, който потвърди, че теренът няма да бъде застрояван.

Той заяви, че предсотои облагородяване на всички междублокови пространства, парковете и градините в района.

Протестът предизвика бурни реакции, напрежение и спорове между гражданите: