Близо 30 души живеят от няколко дни без ток в старческия дом в хотел „Афродита” . Както TrafficNews съобщи електричеството на дом за възрастни  „Свети Георги” трябваше да бъде спряно, след като няколко месеца хосписът работи  без нужния лиценз и несменен статут на сградата, в която живеят възрастните хора. Въпреки многобройните проверки и предупреждения, собственикът на незаконния дом не е извел пациентите от сградата. Така те днес вече живеят без нужните условия.

С медията ни се свърза роднина на един от обитателите. Мъжът твърди, че собствениците увъртали за това къде ще бъдат преместени пациентите на дома. Поради това, той е взел мерки да премести своя баща на друго място, за да не се озове на пореднота неподходяща локация.

Наш екип посети „Свети Георги”, като от там заявиха, че всички обитатели на дома и близките им са информирани къде евентуално ще бъдат преместени. Те твърдят, че всеки, който се е свързал с тях има яснота, какво ще стане с възрастните хора. Към момента не са преместени, защото няма намерено място, освен локация извън Пловдив, за която повече от близките на старите хора не са съгласни. Според собствениците, въпреки недоразуменията, това да се спре тока на трудноподвижни хора не е хуманно и е незаконно. Те ще търсят варианти докато могат, но това значи, че обитателите ще живеят на тъмно в хотел „Афродита” още дълго време.

По информация на TrafficNews вероятно единственото мястото, за което говорят притежателите на дома е доста далеч от града, но те не пожелаха да коментират това.

Казусът със старческия дом „Свети Георги” е на дневен ред, откакто преди година избухнаха няколко пожара във Варна и Пловдив. При пожара във Варна имаше загинали, за щастие в Пловдив се размина без жертви. След разследване на медията ни, от държавното обвинение назначиха редица проверки, сезирани са компетентните институции.

Каква ще е съдбата на хосписа в хотел „Афродита” в Пловдив? Искат забрана за дейността муПрокуратурата и общината искат затварянето на старческия дом

До 10 ноември 2021 „Свети Георги” приемаше възрастни хора в бившия хотел „Дунав” на едноименния булевард. Оказва се, че нарушенията в дома за стари хора не са никак малко. Именно поради заниженото качество на услугата и многото нарушения от страна на хосписа, Агенцията за качеството на социалните услуги, под чиято опека са всички старчески домове в България, отказаха да издадат лиценз на дома. 

Спират тока на бившия хотел "Афродита", превърнат незаконно в старчески домСлед серия проверки и предупреждения, дейността ще бъде прекратена

Старческият дом в хотел "Дунав" изчезна за дни, пациентите са преместени в ..."Афродита"Хосписът все още носи името "Свети Георги"

На 11 ноември домът за стари хора бе преместен в хотелски комплекс "Афродита". Там също е била извършена проверка от служители на АКСУ, Дирекция „Социално подпомагане“, Противопожарната служба към ОД на МВР – Пловдив и РДНСК. При инспекцията са били констатирали нарушения по Закона за устройство на територията и по Закона за социалните услуги. Установено е било, че управителят не е изпълнил предишните предписания за отстраняване на нарушения. Оказва се, че освен хигиенните проблеми, съществуват и такива свързани със самите стаи и сградата, в която се помещава дома. Предназначението на сградата е за хотел и там не може да има старчески дом. 

Поради тази причина от Окръжна прокуратура изпратиха запитване до кмета на Община Пловдив за предприетите мерки по повод констатираните нарушение по Закона за устройство на територията.

От Община Пловдив бе издадена заповед от кмета на основание чл. 178 от Закона за устройство на територията за забрана ползването на обект – хотел не по предназначение като друг обект - Дом за възрастни хора.

Институциите отново трябва да се намесят, тъй като няма как възрастни и болни хора да живеят без ток. 

TrafficNews продължава да следи случая.