На 13 март 2022 г. TrafficNews публикува текст със заглавие "Каква ще е съдбата на хосписа в хотел Афродита"  и зададе резонния въпрос какво ще стане с обитателите му? Три месеца по-късно съдбата на хосписа е ясна, но не и тази на обитателите му. Предстои токът на бившия хотел да бъде прекъснат. Но какво ще се случи с пациентите там, изобщо не е ясно. 

Казусът със старческия дом „Свети Георги”  е на дневен ред откакто преди година избухнаха няколко пожара  във Варна и Пловдив. При пожара във Варна имаше загинали, за щастие в Пловдив се размина без жертви. След разследване не медията ни, от държавното обвинение назначиха редица проверки, сезирани са компетентните институции.

 До 10 ноември 2021 „Свети Георги” приемаше възрастни хора в бившия хотел „Дунав” на едноименния булевард. Оказва се, че нарушенията в дома за стари хора не са никак малко. Именно поради заниженото качество на услугата и многото нарушения от страна на хосписа, Агенцията за качеството на социалните услуги, под чиято опека са всички старчески домове в България, отказаха да издадат лиценз на дома. 

На 11 ноември домът за стари хора бе преместен в хотелски комплекс "Афродита". Там също е била извършена проверка от служители на АКСУ, Дирекция „Социално подпомагане“, Противопожарната служба към ОД на МВР – Пловдив и РДНСК. При инспекцията са били констатирали нарушения по Закона за устройство на територията и по Закона за социалните услуги. Установено е било, че управителят не е изпълнил предишните предписания за отстраняване на нарушения. Оказва се, че освен хигиенните проблеми, съществуват и такива свързани със самите стаи и сградата, в която се помещава дома. Предназначението на сградата е за хотел и там не може да има старчески дом. 

Поради тази причина от Окръжна прокуратура изпратиха запитване до кмета на Община Пловдив за предприетите мерки по повод констатираните нарушение по Закона за устройство на територията.

От Община Пловдив бе издадена заповед от кмета на основание чл. 178 от Закона за устройство на територията за забрана ползването на обект – хотел не по предназначение като друг обект - Дом за възрастни хора.

Предстои в следващите дни електрозахранването да бъде прекъснато. Въпреки многобройните проверки и предупреждения, собственикът на "Свети Георги" не е извел пациентите от сградата. Най- вероятно той ще ги използва като "жив щит", когато институциите решат да приложат закона. 

Старческият дом в хотел "Дунав" изчезна за дни, пациентите са преместени в ..."Афродита"Хосписът все още носи името "Свети Георги"

Четири месеца след пожара! Незаконният старческия дом в хотел Дунав продължава да работиВ рамките на половин година 3 места за настаняване на възрастни се запалиха, виновни няма