6 души са арестувани като основни действащи лица в организирана престъпна група за финансови измами, съобщи заместник-шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Работните обвинения са за финансови измами и пране на пари.

„Престъпната група действа от 2017 г. Участниците в групата са много харизматични, високоинтелигентни комбинативни и манипулативни. Действали са при висока конспиративност“, съобщиха от прокуратурата.

Групата се е занимавала с убеждаване на хора да подписват договори за инвестиция в акции, за които са твърдели, че са изключително ликвидни и носят марж при продажба от над двойни и тройни стойности на инвестицията. Измамите са извършени чрез 49 фирми, а членовете на групата са се представяли за инвестиционно брокери. 

С други думи чистата печалба за хората е рекламирана като 2-3 пъти стонността на инвестицията. Измамените – над 200 души в цялата страна и чужденци, са също интелигентни хора, като в един от случаите става дума за човек измамен за над 1 милион лева.

„Сключвани са индивидуални договори с всеки. Намерена е специализирана техника за заглушаване на мобилни устройства, карти на ИПА, журналистически карти и други документи, които тепърва ще се установява дали са фалшифицирани“, посочиха още разследващите.

Стана ясно, че съществуват групи в социалните мрежи, където дейността е силно рекламирана, а десетки пострадали са се оплаквали и в медиите. Групата е използвала конкуренти медийни групи, за да очернят подаващите сигнали, съобщиха още по време на брифинга.

 „Предстои ни много работа, всичко е процес на доказване“, посочиха от прокуратурата.

Разследващите поясниха, че им е отнело дълго време докато стигнат до високо ниво на структурата.

Ще бъдат внесени искания за вземане на мерки за неотклонение за 6-мата арестувани, които за момента са задържани за 72 часа. В понеделник ще се гледат мерките им.

Наказанията, които ги грозят са - до 15 години за шефовете на групата и от 3 до 10 години за участниците в престъпната група.