Репортажът на TrafficNews, свързан с изгнилите и опасни контейнери в село Крумово, предизвика и реакцита на кметицата Румяна Самоковарева и фирмата КМД, които се свързаха с нас, за да дадт своето становище . Само ден след сигнала ни, изгнилите контейнери бяха подменени с нови, а другите - ремонтирани.  Все пак двете страни си отправиха критики относно начина, по който се поддръжат контйнерите. 

Това, което искам да споделя е , че действително не е имало сигнал към мен за този проблем. От общо 163 съда на територията на село Крумово това, което виждам става въпрос за 7 повредени казани за смет . Нормално е да има такива изключения- в процеса на работа се повреждат. Пак повтарям, че те са собственост на фирмата, техен е ангажимент за поддръжка , периодично им подаваме за сигнал какво имаме за ремонт, но пак казвам те си изготвят график и вървят по него" , заяви Самоковарева.

Медията ни се свърза и с управителя на "КМД". Те потвърдиха, проблемните съдове ще бъдат оправени, като коментираха още, че всяка седмица в селото контейнерите за смет се обслужват.

"Предоставянето на съдовете е част от услугата. В случая не можем да носим отговорност за тях. Ние ги предоставяме на общината и тя също има отговорност на състоянието им. Всяка година в Община Родопи сменяме 10 процента от казаните с чисто нови. Финансово не е изгодно да сменяме на 100 процента всички, затова така ги разделяме. На снимките се виждат няколко, които са останали за сменяне и със сигнал или без сигнал щяха да бъдат подменени и ремонтирани до края на тази година.

Контейнерите са на частна фирма така е , но инфраструктурата , на която се поставят е на общината.И в тази връзка трябва да ви кажа, че производителите на тези съдове са ни предупредили , че трябва да се хвърлят само битови отпадъци и да се поставят на определени места. В случая тези от снимките са в тревата и това допринася за изгниването на колелата" , заяви оперативният директор на  "КМД" Николай Иванов.. 

Той заяви, че контейнерите имат годност 20 години, а се сменят на около на 10 години.

Проблемът касае не само Крумово, но и много населени места в община Родопи. Договорите за сметопочистване са сключени преди 10 години и от тогава не са актуализирани. Проблемът е особено наболял в селата в Родопската яка, където през летните месеци броят на жителите там нараства няколко пъти. В същото време разчетите за съдове за смет и сметопочистване остават същите. 

Жители на пловдивско село: Изгнили контейнери разнасят смрад, може да се обърнат и върху насМногократно кметството е информирано, въпреки това резултатът не е налице