Съдът за пореден път поряза собствениците на незаконния хотелски комплекс "Клепсидра резидънс". Фирмата, собственик на хотела, който функционира незаконно, "Инвестпродукт" е обжалвала заповедта на Дирекция за национален строителен контрол, с която е забранено ползването на обекта.

На практика хотелът представлява неведенен в експлоатация строеж - така е записан и в документацията на ДНСК. Заповедта е издадена на 15 септември 2021 година. Тя идва в резултат на проверка от служители към РДНСК-Пловдив, които са констатирали, че хотелът се ползва без да е въведен в експлоатация. При издаването на заповедта за забрана за ползване е определен и срок за доброволно изпълнение 14 дни от получаване на заповедта, като е разпоредено при липса на доброволно изпълнение, доставчиците на електрическа енергия и вода да прекъснат захранването.  

ВАС потвърди заповед за временно затваряне на хотел "Клепсидра" в ПловдивПроверката е извършена от КЗП още на 20 август 2020 година

Месеци по-рано, в края на 2020 година, началник на РДНСК лично е издал отказ за издаване на разрешение за ползване и невъвеждане в експлоатация на хотел „Клепсидра резидънс“. Въпреки това обектът се е използва за настаняване, както TrafficNews многократно писа. 

Така повече от година след забраната, съдът разглежда искането на "Инвестпродукт" за отмяна на заповедта на РДНСК-Пловдив. Магистратите обаче са категорични, че заповедта е законосъобразна и я оставят в сила, а тешението може да бъде обжалвано пред ВАС. 

В обхвата на оспорената заповед на РДНСК - Пловдив са включени и четирите блока на хотела "А", "Б", "В" и "Г". При блокове А и Б се касае за преустройство, пристрояване и частично надстрояване на съществуващи сгради на бившите Кожен диспансер и Учебната сграда на ТОХ, изградени в през първата половина на ХХ век. Блокове В и Г са изцяло нови сгради. Те са се ползвали дълги години като обществени сгради и са били присъединени към експлоатационните дружества за ел. енергия и ВиК. Въпреки, че блоковете "А", "Б", и "В" са завършени, те не отговарят на строителните планове и съответно нито една от тях не е преминала успешно процеса по въвеждане в експлоатация. Блок "Г" пък е на груб строеж. Без оглед на това обаче, четирите блока са функционално свързани помежду си посредством коридори на всеки етаж, което ги прави една цялост. 

Нонсенс: РЗИ уведомени за 12 стаи за гости в хотел "Клепсидра", въпреки че няма акт 16Инспектори дори са били на проверка, но не установили нарушения

"Съгласно чл. 178, ал. 1 от ЗУТ, не се разрешава да се ползват строежи или части от тях, преди да са въведени в експлоатация. Неоснователни са оплакванията, че неправилно от страна на административния орган обектът е възприет като един, вместо като такъв състоящ се от четири самостоятелни сгради. Установено е, че строежът представлява хотелски комплекс, състоящ се от четири блока - Блок А, Блок Б, Блок В и Блок Г. Видно от събраните по делото доказателства и от заключенията от експертизите, четирите блока са функционално и конструктивно свързани помежду си посредством коридори на всеки етаж, с общи ВиК и електрическо захранване, поради което съдът намира, че същите не представляват самостоятелни обекти сами по себе си. Всеки инвеститор може сам да реши кога да изпълни строежа, който му е разрешен, но след като е завършен не бива да го ползва преди да бъде въвъден в експлоатация по предвидения в закона ред. В тази връзка по делото не са представени и липсват каквито и да е доказателства, че процесният строеж е въведен в експлоатация по реда на ЗУТ към датата на извършване на проверката и съставяне на констативния акт, както и към датата на постановяване на оспорения административен акт", посочват в мотивите си магистратите от Административния съд в Пловдив. 

ДНСК за хотел "Клепсидра" в Пловдив: Функционирането на обекта е недопустимоТокът бил спрян още в края на 2021 година