Върховният административен съд окончателно потвърди като законосъобразна заповедта на КЗП за временно затваряне на хотел "Клепсидра". Принудителната административна мярка е наложена със заповед от 17 февруари 2021 година, ала повече от година тече обжалването ѝ пред различните инстанции. Тя е допусната за предварително изпълнение от съда още при първото обжалване и въпреки това собственикът на обекта продължи съдебната битка за законосъобразността на акта.

Административният съд в Пловдив първоначално беше отменил заповедта на КЗК, но състав на ВАС излезе с решение преди дни, в което категорично заповедта, с която е наложена мярката, е обявена за законосъобразна.

Нонсенс: РЗИ уведомени за 12 стаи за гости в хотел "Клепсидра", въпреки че няма акт 16Инспектори дори са били на проверка, но не установили нарушения

Сагата започва, след като Комисията за защита на потребителите изпраща инспектор на проверка още на 20 август 2020 година, след като от район "Централен" на Пловдив сигнализират, че има множество оплаквания при тях, че хотелът работи без да има нужните категоризации, както и че самата сграда на хотела, която е разделена на три блока, не е въведена в експлоатация.

Според изводи от наблюденията на инспектора, хотел "Клепсидра", който е разположен на Сахат тепе, ул. "Божидар Здравков" № 9А, и е стопанисвано от "ПИ Хотели" ЕООД, работи незаконосъобразно. На рецепцията имало хора и те били настанявани.

ДНСК за хотел "Клепсидра" в Пловдив: Функционирането на обекта е недопустимоТокът бил спрян още в края на 2021 година

Собствениците опитват да оправдаят тази теза, като викат свой служител, който посочва, че към датата на проверката от КЗП хотела не е осъществявал дейност, не са настанявани хора, а единствено са се извършвали довършителни работи /монтаж на легла, гардероби, шкафове, паркет и т.н./, както и са се извършвали и 72 часови проби във връзка назначената държавно-приемателна комисия от ДНСК. Фирмата притежавала още три обекта, единият от който е в непосредствена близост до процесния обект и лицата, които са влизали в обект "Клепсидра" са били пренасочвани и настанявани в съседните три обекта стопанисвани също от "Пи хотели" ЕООД.

Това обаче не се кредитира от ВАС. Два са въпросите, които висшите магистрати разглеждат - дали проверявания обект към 20.08.2020 г. е извършвана туристическа дейност, без съответната категоризация, както и до това дали фактическото основание за съставянето на акта е налице, а в този контекст и дали издателят на констативния протокол е разполагал с необходимата за това компетентност. И двете са потвърдени от магистратите. Те излагат в мотивите си, че в резервационните бланки, които туристите са попълвали, изрично е посочено, че резервацията касае "Клепсидра" Резиденс – гр. Пловдив, а адресът - "ул. "Божидар Здравков" № 9А", а не на някой друг от обектите.

ВАС с окончателно решение: Две части от хотел в центъра на Пловдив остават без акт 16Комплексът остава отворен, макар и да има заповед за забранен достъп и ползване

Затова съдът потвърждава прилагането на принудителна административна мярка "временно затваряне на туристически обект" и осъжда фирмата да плати 200 лева разноски.