Район „Южен“ отбеляза с няколко събития световният ден на земята. На този ден студенският съвет към ВУСИ създаде своята алея от дърве та намираща се на ул. „Кукленско шосе“ в близост до сградата на университета. Випуск 2021 г. със своите преподаватели засадиха 10 широколистни дървета от вида липа, като предадоха дърветата символично на своите колеги от първи курс и администрацията на район „Южен“ с посланието: „За бъдещето“. Така те създадоха началото на своята „Алея“, която ежегодно на този ден ще се обогатява с различни дървесни видове.

Старт на засаждането даде зам. - кметът на район „Южен“ г-жа Атанаска Тунтова.

„Благодаря на всички Вас студентите от ВУСИ, които чрез тази инициатива ни давате вяра и надежда, че идните поколения ще опазват земята и ще се стремят към една екологична планета, в която здравето е на първо място, а какво е здравето- опазването на еколочните ни ресурси. “- сподели г-жа Тунтова.

На този ден бе открита и изложба от рисунки и макети на тема: “Нашата планета Земя“ в СУ „К. Величков“. Децата от подготвителната група изработиха групов проект и с голям интерес изгледаха презентацията свързана с опазването на планетата. Подготвителната група Монтесори със своите преподаватели и еколозите от район „Южен“ – инж. Евтимия Първанова и Веско Михайлов проведоха беседа за опазването на околната среда и съхраняването на живота в нея. Празникът приключи с разкрасяване на дворното пространство, като учениците засадиха множество цветя.

Третата инициатива проведена под егидата на кмета на район „Южен“ г-н Костадин Язов бе обявяването на резултатите от ежегодния конкур за рисунка, които тази година бе на тема: „Възстановете нашате Земя“.

„Благодаря на всички ученици взели участие в нашият конкурс, които се проведе онлайн тази година.  Щастлив съм, че всички чрез своите творби макар и за кратко сте се замислили в посока за бъдещето на планетата ни. Продължавайте в този дух, защото само така ще възстановим  земята и ще я опазим за самите нас! Без природни ресурси няма живот, за това нека да ги съхраним заедно!- каза кметът на район „Южен“ г-н Язов.