Винаги съм обичала Васил Левски. Той е повод да запомня откъде съм, да запомня, че съм българка. Да се гордея със славното си минало. Това сподели пред TrafficNews Румяна Денева, която е сред победителите в  12-ото издание на проекта „Народните будители и аз“.  Десетокласничката от пловдивската Математическа гимназия  „Академик Кирил Попов” спечели първа награда със своя разказ „Искрата”, посветен именно на Апостола на свободата. За написването му се вдъхновила, след като прочела писмата на Левски. А действието се развива след края на първата му обиколка на България.

„Казва се „Искрата”, защото това е първата искра на бушуващия след това огън”, обяснява момичето. И споделя, че винаги е искала да се занимава с изкуство, затова мечтае някой ден да прави дизайн на видео игри или анимация. От малка се вълнува и от темата за патриотизма. Според наблюденията на Румяна, патриотизмът съществува и днес и вълнува много българи.

Апостолът на свободата е вдъхновение и за 15-годишната Ема Бонева от ЕГ „Пловдив”, която пък завоюва първа награда с негова рисунка. „Винаги рисуването ми е било хоби и страст, но никога не съм се опитвала да се развивам в сферата на изкуството професионално. За мен е голяма чест да спечеля първа награда с картина на Апостола. Избрах него, защото смятам, че е много красив, има хубави черти”, призна талантливата внучка на почетния президент на Локомотив Пловдив Христо Бонев.

Общо 235 творби бяха представени за участие в индивидуалната надпревара в тазгодишното издание на проекта. Участие взеха ученици от 48 училища и общински центрове от 18 области на България. За трети път в проекта има и международно участие на деца от българските училища в Молдова и Република Северна Македония. Те се включиха в творческата надпревара за написване на есе, стихотворение, разказ, мултимедийна презентация и рецитация. Учениците посветиха творбите си на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 200 години от рождението на Добри Чинтулов, 185 години от рождението на Васил Левски, 174 години от рождението на Христо Ботев. 

“Основната цел на проекта е да се съхрани българският дух. Да се възпитава младото поколение в дух на любов, човеколюбие, историческа и родова памет и национална принадлежност. Формиране на младите към родното място и родината”, каза инициаторът и ръководител на проекта Кирчо Атанасов. Той посочи, че не можем повече да си позволим лукса цели поколения да не знаят нищо за народните будители и великите българи. „Надявам се в бъдеще проектът да се разгърне и на нови територии в България и да стане част от училищния живот на всички ученици в страната”, заяви Атанасов.  

От 2010 година до днес в „Народните будители и аз” са се включили над 77 000 ученици в индивидуалните и групови участия. Настоящото издание се провежда под патронажа на президента Румен Радев и на пловдивския кмет Здравко Димитров. На награждаването днес присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова (мандат 2012 г. – 2017 г.), която е председател на националния проект. 

Всички участници получиха като подарък книга, в която са включени наградените творби от предишните четири конкурса.