Бомбите, заложени в „реституцията” в Пловдив често гърмят във връзка с презастрояването на града. В различни точки на града изкачат върнати терени, които в момента са междублокови пространства, а след време те биват застроявани. Случаите не са един и два, а все още из целия град има пръснати подобни имоти.

Има обаче един по-особен случай, при който 11 души са собственици на площад със зелена площ в центъра на Пловдив. Става въпрос за имота между ул. „Генерал Данаил Николаев” и „6 септември” до кино „Кочо Честименски”. Той е с големина от 1,1 дка, като от години той си е същото състояние, в което го бе заварило демокрацията.

На практика Община Пловдив не може да прави никакви намеси по него, защото е частен, а собствениците пък не могат да направят нищо, тъй като  е площадно пространство. Въпреки това 11-те съсобственика на имота притежават нещо като касичка, която периодично им дава средства под формата на „пропуснати ползи”. Те се плащат не от кой да е, а от джоба на пловдивчани.

Периодично собствениците на имота завеждат дела срещу Община Пловдив, тъй като не могат да ползват имота си заради отреждането му. От друга страна градските власти се „облагодетелстват”, като позволяват на граждани да ползват парка, а други дори минават през него.

За подобно нещо през 2016 година ВКС отсъди Община Пловдив да плати 100 000 лева на собствениците, като първоначалния им иск е бил за 480 000 лева. 5 години по-късно 6-ма от реститутите, които притежават ¼ идеални части от имота осъждат Община Пловдив да им заплати 100 000 лева в Районен съд – Пловдив.  Това е от една страна, че пловдивчани минават през имота, а от друга, че те са могли да вземат за 5 години толкова средства от наеми, ако са разполагали там търговски обекти.

Общинските юристи са обжалвали решението на Районния съд, като окръжните магистрати са постановили „пропуснатите ползи” да паднат до 25 000 лева след експертизите представени пред съда. Това обаче означава, че вероятно собствениците на другите ¾ идеални части могат да получат 75 000 лева по същото решение и сумата отново да стане 100 000 лева.

Така за период от 10 години, собствениците на площад могат да получат 200 000 лева. Толкова бе предлагала и Община Пловдив на реститутите през 2016 година, но тогава те са отказали.

Макар да съдят общината за това, че не могат да ползват имота си, реститутите жалят от години и ПУП-а на зоната. На практика това прави невъзможно отчуждението на имота. Мотивът за жаленето е отреждането на процесния имот.  С други думи – реститутите не изглежда имат интерес да се разделят с него.

Тази година имотът бе вкаран в Годишната програма за разпореждане с имоти общинска собственост в графата за отчуждаване. Не се знае обаче дали това ще може да се случи.

„Вкарали сме имота за отчуждаване, като имаме желание да го придобием през отчуждаване. Проблемът е, че собствениците на имота жалят ПУП-а в съда. Така не може да завърши подобна процедура за отчуждаване. Въпреки това ще я стартираме с надежда съдебните дела за ПУП-а да приключат скоро и да влезем във владение”, заяви зам.-кметът по общинска собственост и строителство Пламен Райчев.