Реновират три детски заведения в Пловдив по проект "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и изграждане на фотоволтаични електроцентрали в три детски градини на територията на Община Пловдив". Днес бе направена символична първа копка в детска градина „Еделвайс” в Тракия.

Проектът се реализира с безвъзмездно финансиране по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" от Министерство на енергетиката. Ще бъде осъществено реновиране и на други две детски градини в града. Това са ДГ "Десислава", която се намира отново в „район” "Тракия" и ДГ "Светлина" в район "Южен".

Реновирането на ДГ "Еделвайс" е на стойност 1 487 198 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, като се очаква ремонтните дейности да  приключат на 30 април 2024 г. В този период децата ще продължат обучението си в същата сграда.

На официалната церемония присъстваха кметът Здравко Димитров, кметът на „Тракия” Костадин Димитров, заместник-кметът на "Южен" Атанаска Тунтова, директорката на ДГ „Еделвайс” Надя Загорска и други. 

„Три детски градини ще бъдат реновирани и санирани. Това е поредната стъпка от ангажимента, който дадохме, когато постъпвахме в длъжност. Тази детска градина е от 1982 година, когато технологиите бяха други, а сега са напреднали и ние сме длъжни да осигуряваме по-високо качество на живот и да работим в тази насока. Важното е малчуганите да се чувстват добре”, заяви градоначалникът.

Директорката на детското заведение заяви, че целият екип е изключително щастлив, тъй като се сбъдва една тяхна мечта, а именно сградата да бъде обновена.

„Чрез санирането, подмяната на дограмата и новата система, детската градина ще получи едни много ниски енергийни разходи и чрез проекта ще подобри качеството на работа, ще се окаже благоприятно въздействие на околката среда и по този начин живота на децата ще бъде подобрен”, коментира Надя Загорска.

„Пътят за успех е когато Община Пловдив и районната администрация вървят заедно. Чрез тази централа, която ще влезе в употреба, разходите на градините ще паднат и ще имат повече пари в бюджета. Детските заведения в район „Тракия”, освен че са подобрени те са и все повече. Предстои ни откриване на нови детски градини. Смятам, че ще приключим с проблема с приемането на деца в детски градини”, заяви пък кметът на район „Тракия” Костадин Димитров.

Заместник-кметът на "Южен" Атанаска Тунтова изрази задоволство, че една от детските градини, която ще се реновира, е на територията на техния район.

"В района ни е голям проблем приемът на деца, така че това е една много добра инициатива и този проект дава възможност за енергоспестяване и опазване на околната среда", заяви Атанаска Тунтова.

Зико още умува дали да се вдигне за втори мандатКметът определи бюджета на Пловдив за 2023 година като напълно нормален