Стара техника, която не само не може да обслужва чистота на града, но и може да бъде спряна от движение. Това показаха в общинската база на двете общински предприятия зам.-кметът по екология Анести Тимчев и шефът на общинското предприятие „Чистота” Димитър Георгиев и зам.-директотът на „Градини и паркове” Николай Чунчуков. Те поканиха и общински съветници, като малка част от тях се отзоваха.

Причината е утрешният заем, който ще се гласува и включва 10 млн. лева за двете ОП-та. Те са на две позиции – едната е за 2,45 млн. лева, който включва ремонтиране на и подобряване на материалната база, която се намира на ул. „Даме Груев” 64.

Другият е за 5,75 млн. лева закупуване на нова екологична техника за двете предприятия.В това число са около 40 превозни средства – на метан или ток. Тя са за машинно метене, товарни автомобили с цистерни,почистващи машини, както и три зарядни станции.

„Говорим за подмяна на концепцията на работата на двете общински предприятия. Това не е изолирана стъпка, това е началото на общата политика. Искаме заедно с общинските съветници да покажем фактическото състояние на парка, който обслужва Пловдив. Искаме да теглим заем и нека всички да се уверят, че той е необходим”, каза Анести Тимчев.

От 2011 година досега има само 8 микробуса Фолксваген Крафтер, които вече са в края на жизнения цикъл.

„Необходимостта е остра, трябва да се купи изцяло нова техника,  която струва много пари. Но с тези средства можем да започнем с обновяването на парка. Хората са принудени да вършат нещо, което е работа на машини. Нормата на една жена е 10 дка ръчно метене. С тази стара техника ние не можем да задоволим потребностите на районите”, каза още Тимчев.