Спешна среща между представители на институциите се проведе в кметството на район "Централен" заради информация, че в детските заведения се предлага некачествена храна.  На нея присъстваха представители на БАБХ, РЗИ, началника на отдел „Образование“ в Община Пловдив Донка Щилянова, директорите на детски заведения и ресорния заместник-кмет в района Фиданка Кацарева.  

Припомняме, че храната се доставя чрез фирма "Фууд деливъри експрес" ЕООД, стопанисвана от досегашния председател на Общинския съвет на "Родопи" -Георги Цанков. Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и образува проверка по случая за предлагане на храна, предназначена за общо ползване, в която попадат опасни за здравето вещества.

Кацарева заяви, че писмени сигнали от родители не е получавала, а само по телефона. Те звънели разтревожени във връзка с разпространения клип на Господари на ефира. Срещата е съставена именно с цел родителите да бъдат успокоени за здравето на децата.

"Нека се доверим на Областна дирекция по безопасност на храните, която си върши работата", каза тя.

От Район „Централен” апелират за контрол в градините и в ясли.

Вчера е изпратено писмо до Областна дирекция по безопасност на храните до 2 октомври проверката да бъде направена. Целта е родителите да бъдат успокоени, че храната е качествена, за да могат спокойно да оставят децата си, коментираха още от общината.

На територията на района има 12 детски градини, 4 ясли и 4 детски кухни, като сигнали са подадени от няколко забавачници. За проблеми с храната са сигнализирали и от Арменското училище, където нарушения обаче не са открити и всичко е качествено.

Договорът с въпросната фирма може да бъде прекратен от възложителя в детските градини и от кмета на района за яслите. В район „Централен”е със срок от три години, който изтича след два месеца.  В момента се търси нова фирма за изпълнение на обществената поръчка. Увериха, че при установени проблеми, договорът моментално ще бъде разтрогнат.

От Агенция по храните коментираха, че всяка година година се извършва тематична проверка по заповед, която върви от 15 септември до 15 октомври.Проверяват се на място храната, документите, условията на съхранение и начинът на приготвяне.

Представителят на Агенция по храните, Станимира Чавдарова, допълни, че тази и миналата седмица са били на проверки, но ще коментират публично след като го обсъдят с прокуратурата.

Всяка година се извършват проверки – на база на оценка на риска, четири пъти годишно, вземат се и проби за спазване на микробиологичните нива. Към този момент не е имало отклонения нито в кухните, нито в детските.  

След получените сигнали обаче са започнати нови. Установено е едно нарушение – пилешко месо е било без етикет. Написан е акт за административно нарушение.

Относно опасните вещества в храните, заради които прокуратурата започна проверка, от РЗИ не коментираха, а Агенция по храните нямаше представа за подобни вещества.

 

Директори се срещат с РЗИ и БАБХ заради сигнали за развалена храна в пловдивските ясли