Проекти за близо 30 млн. лева в Пловдив не могат да стартират заради повишаването на цените и невъзможност за анскесиране.

Днес кметът Здравко Димитров даде старт на строителството на детска в район „Тракия”, която бе спечелена по проект от Министерството на образованието.  Процедурата бе пусната още миналата година, като фирмите бяха подали офертите си през април. Тогава победител в поръчката бе избрана „Артстрой” за малко над 3,1 млн. лева с ДДС. Година по-късно материалите са драстично по-скъпи, а новите количествено-стойностни сметки показват, че цената трябва да бъде завишена с 20% - или около 600 000 лева с ДДС. 

Започна изграждането на нова детска градина в Пловдив, въпреки че парите за нея не достигатСтроителят се е съгласил да започне дейности без анекса, който не може да се сключи

Макар да няма анекс с фирмата, оттам са проявили разбиране и са започнали строителството без допълнителните средства.

„Без да се намеси държавата, няма как да се случат нещата. Навсякъде е така. Имаме разговори през Сдружението на общините с Министерството на финансите, надяваме се скоро да влезе в парламента”, каза кметът Здравко Димитров.

Причината е, че според ЗОП не може да се анексира договор заради „по-високи цени”. Поради това законодателят трябва да отрази промените. Повечето от фирмите обаче отказват да започнат дейности, докато това не се случи.

„Имаме още детски градини, пътища, саниране – проекти за 30 млн. лева са близо. Всеки ден се срещаме със строителите – молим им се, на други им пишем писма, само и само да стартират дейности. Много от тях обаче не смеят”, обясни зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

Парадоксалното е, че пари за дофинансиране има в бюджета, но те няма как да се дадат.

„На всички проблемни проекти сме заложили по 20% финансиране отгоре – около 6 млн. лева. Чакаме промяната в закона, за да сключим анексите”, каза Райчев.  Част от дофинансирането е по проекти, които са от Европа или държавата, но общината няма избор. Според зам.-кмета по строителство скоро може самите управляващи органи да заложат повишаване на цените за текущи проекти.

Зико смята, че колкото повече се бавят тези промени – толкова повече ще се оскъпяват строителните дейности.

„Онзи ден бях над Храбрино. Там има материали, желязо – но не се почва работа. По-евтино няма да стане, за това трябва да се побърза”, коментира градоначалникът.

Има и фирми, които и 20% анекс не им е достатъчен и късат договорите. Такъв е случаят с басейн „Младост”, новата спортна зала на ЕГ „Иван Вазов”, саниране на 10-етажен блок в „Западен” и други по-малки обекти.