Изтощени, нервни и с желание да напуснат палатите на Пловдивския панаир. Така заварваме последните членове на секционни избирателни комисии от РИК 16 и РИК 17  около 9 часа сутринта днес. Повече от денонощие след началото на изборния ден, десетки хора все още извършват последни сметки по протоколите и преминават през първа и втора контрола на районните комисии.  

А забавянето дошло не само заради безкрайно усложнените правила, приети в Изборния кодекс, но и заради грешки в протоколите, които се дължат на обикновена аритметика. 

„Районната избирателна комисия, мисля, се справи много добре на фона на ситуацията, в която бяхме поставени. Секционните избирателни комисии масово започнаха да идват в 22 ч. вчера, което означава, че не са положили достатъчно старание в изборните помещения, когато са пренасяли резултатите в изборните протоколи“, заяви пред TrafficNews Калоян Сухоруков – председател на РИК 16.

Най-много грешки са били допуснати в протоколите на секционните избирателни комисии в район „Източен“. Над 95% от тях са били объркани, а коригирането им е отнело много време на РИК да ги отстрани.

„За първите два часа имахме малко над 30 обработени секции, което е под 10%. Това в един момент чисто математически ни изправи пред ситуация, в която трябва да обработваме около 30 часа. В тази връзка се наложи да направи реорганизация, като целият възможен ресурс като членове на РИК се включихме в корекцията на грешки. Те за съжаление се оказваха по-сериозни. Повечето нямаха изобщо вярно изчисления в тях, затова пресмятахме наново. За щастие не се наложи да се броят наново бюлетини“, коментира още шефа на РИК 16.

И „Източен“ не е бил прецедент. При над 85 на 100 от протоколите за Пловдив-град са имали нужда от поправка. Изводът – тези, които са останали повече време в секциите и са прецизирали изборните книжа, са преминали изключително бързо през Първа контрола в Панаира.

„2021 година, когато бяхме при същата ситуация със смесено гласуване, РИК 16 приключи в 19 часа вечерта, при над 85% грешки. Този път при сходна ситуация, приключваме около 10 сутринта“, допълни Сухоруков.

Той определи нововъведените изборни правила като „абсурдни“. По-важното обаче е, че контролните членове на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) също са ги определили като такива.

„През изминалата седмица се запознаха в пълни подробности в изборните правила в България. Категорично не са наблюдавали толкова усложнен процес – никъде по света. Видеонаблюдението пък ги изуми“, заяви председателят.

Затова, че бързата работа е срам за майстора потвърждава и Михаил Михайлов - председател на 40 секция към СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Пловдив. Той е един от последните, които се усмихват в Палата 2 на Панаира. Пристигнал заедно с останалите членове на СИК около 5 часа след края на изборния ден - около 01:30 ч., защото отделили повече време да пресметнат правилно преброените гласове. 

„Влезнахме на първа контрола в 8:30ч. избирателния ден премина нормално, макар че имахме доста проблеми с машината. Проблемът е познат – с отрязъците, но с много усилия успяхме да завършим с успешно функционираща машина. Вечерта обаче беше стресова – всички са уморени, изтормозени, всеки иска да си тръгне. Доколкото разбрах се е наложило и намеса на медицински екип, който оказал помощ на един от по-възрастните членове на СИК. Но вижте, за нас младите вече започна да става изключително изтощително. Аз съм на крак 26-и час вече“, коментира пред Михаил Михайлов.

Той потвърди, че протоколите са много усложнени, но неговата комисия не е имала проблем с пресмятанията. В протокола им е имало нужда от съвсем лека корекция, заради грешка, възникнала при пренасянето.

Нелепа ситуация срещнали в РИК 17 заради забравен протокол. При преснемане на протокола с резултати, оригиналният лист останал в ксерокса в секционната избирателна комисия в село Искра, община Първомай. Че това е така обаче било установено щом членовете на СИК започнали да предават книжата си на Първа контрола.

При нас гласуваха много малко хора. От 616 по списък гласуваха 130. Към 23ч. приключихме, с автобус ни докараха в Пловдив около 2:30ч.. Но заради пропуска успяхме да минем през Първа контрола едва към 9ч. сутринта. Член от СИК отиде и го взе от селото, след това много бързо преминахме през контрола на РИК, защото всичко беше коректно пресметнато“, коментира Мария Демирева, член на СИК в Искра.

Около 10 ч. днес приключи обработката на протоколи в палатите 2 и 11 на Пловдивския панаир.

Припомняме, че по последни данни на ЦИК - ГЕРБ-СДС са първа политическа сила, следвани от ПП-ДБ. При обработени 93.39% от протоколите, битката за 49-ия парламент партията на Бойко Борисов събира 26.47 на сто от гласовете. Съвсем близък е и процентът на коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България” - 24.96.

93.39% от протоколите в страната вече са обработени! ГЕРБ остават на първо място

Жена припадна в Панаира, 90% от протоколите са пълни с грешкиПроцесът ще продължи най-рано до обяд, хората са изнервени от часовете чакане