Въпреки че новите колекции от дрехи и обувки пристигат у нас на значително по-висока стойност в сравнение с миналата година, собственици на магазини за облекла в Пловдив не повишават цените. След проверка на TrafficNews стана ясно, че предприемачи и търговци са направили тежкия избор да продължат да работят, макар и на загуба. Причината е, че ако повишат цените си - те ще загубят редовните клиенти.

Те коментират, че когато зареждат стока на едро, повишението се усеща, затова доста от тях са решили да не залагат на скъпи артикули, които после не могат да бъдат продадени.

Всичко започва с производството на облеклата. За тях се изискват платове, чийто цени също са повишени драстично. Собственици на магазин за текстилни изделия разказаха пред медията ни, че от октомври миналата година, всеки месец цените на платове се вдигат. Първо с 20%, после с по 30% и така до днес, когато масово работят на голяма загуба. Такъв е случаят на семейството на Иван и Антония Иванови.

„От скоро започнахме да вдигаме цените в магазина, защото е много скъпо. Няма клиент, който да закупи плат за над 25-30 лева и затова спряхме да ги зареждаме. От 6 години работим в тази сфера и този период се усеща най-зле. Сега е и ужасно трудно да се започне нов бизнес, нещата не вървят на добре. За жалост в такава ситуация на безпаричие сме, че клиентът предпочита да си вземе нещо евтино и не държи на качеството”, разказа още семейството.

„Това е най-лошата година”, каза пред медията ни Адриана Пискова, собственик на магазин, който се намира на „Пешеходния мост” в Пловдив. Там търговията на дрехи е доста развита, но загубата вече се усеща и при тях. Ако миналата година лятната криза по магазините е започнала от август, тази година Адриана твърди, че още през юни продажбите са намалели. Тя споделя, че по Пешеходния мост има хора, които работят без печалба, а дори и има такива, които са на загуба от месеци.

Високите цени на тока също изяждат печалбите на магазините за дрехи. Макар наемите на търговците засега да държат едни и същи нива, високата цена на електричеството предвещава за фалит на много от местата за продажба на облекла.

„Колко тениски трябва да продам по 5 лв., за да си избия тока? Цената на електричеството е двойна и предстои фалит на много магазини. Надявам се през септември броят на клиентите да се вдигне, за да усетим някаква печалба”, твърди Адрина Пискова.

Подготовката на първолак: 50% по-скъпа от миналата годинаПроучване на TrafficNews сред собственици на книжарници под тепетата

Търговци на тържищата в Пловдив: Това не е инфлация, а хиперинфлация, ще става все по-злеСтрахуваме се от зимата, не знаем как ще я изкараме, споделят те