Демонстрации с полицейско куче, професионален груминг и прескачане на препятствия бяха част от активностите, с които пловдивският общински приют отбеляза Световния ден на безстопанствените кучета. Празника уважиха десетки любители на четириногите, а родители бяха довели децата си, за да се порадват и поиграят с кученцата. 

Събитието, под надслов “Кучешка неделя”, стартира с демонстрации на кучетата-полицаи от база “Питомник". Един от четириногите служители на пловдивската полиция показа завидни умения в задържането на престъпник при полицейска проверка. От “Айляк петс” път демонстрираха как се поддържат козината и хигиената на различните видове кучета. Специалистите от груминг салона напомниха на стопаните редовно да преглеждат лапите на своите любимци за кърлежи и показаха как правилно да изрежат ноктите им. Голямата атракция на събитието бяха косматковците от “Аджилити клуб България”, които изненадаха гостите с професионални спортни умения, сред които прескачане на препятствия, минаване през тунели и дори изпълняване на команди на английски. “Учим кучетата да се забавляват и не им се караме. При нас също има бездомни кучета, много от които вече са осиновени и постигат големи успехи в спорта”, споделят от клуба. 

Капацитетът на общинския приют е изцяло запълнен, а кученцета чакат своите стопани. През изминалата година са кастрирани и обработени 450 безстопанствени кучета като 50 % от тях са одомашнени.  “Дейността по залавяне и кастриране на кучетата се основава на Националната  програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в България. Последното преброяване на бездомните кучета в Пловдив сочи, че вече над 90 % от тях са кастрирани и обработени”, споделят от приюта. 

От 1-ви април 2022 г.  всеки осиновител на куче от общинския приют ще получава избраното животно напълно безвъзмездно. Всички необходими ветеринарни манипулации и документи /обезпаразитяване, кастрация, ако възрастта и здравословното състояние на животното позволяват, издаване на  ветеринарен паспорт, идентификация с  микрочип/ ще бъдат направени изцяло за сметка на приюта. От новия собственик ще се очаква единствено любов и грижи към домашния любимец. 

По случай Световния ден на безстопанствените животни през целия месец април всеки одомашнител на куче от приюта ще получи и скромен жест на внимание от администрацията - тефтерче и тениска с логото на приюта.