Приютът за безстопанствени животни „Приятели завинаги” в Пловдив изнемогва. Капацитетът е изцяло запълнен, а сигнали за изоставени кученца пристигат всеки ден. Въпреки апелът, който инженер Георги Божев многократно отправя към гражданите на Пловдив чрез медията ни, да проявят отговорност, да не закупуват и да не разплождат кученца, ако не могат да полагат грижи за тях, изглежда тенденцията с безразборното развъждане на кучета продължава.

Масово стопаните не кастрират животните си, съответно когато ги изхвърлят на улицата, те се разплождат и бездомните животни стават все повече. За жалост кученца продължават да бъдат захвърляни пред портите на приюта, намиращ се на Пазарджишко шосе.

Само преди дни на портите на приюта е бил оставен поредният кашон с кученца, които са приютили. Отново преди дни се отзовават и на сигнал за изоставени кученца в кашон на улица в Смирненски, които са шест на брой. Те отново биват прибрани в приюта, но капацитетът му е изцяло запълнен.

„Броят на настанените кученца в приюта към този момент е около 90. За последната седмица два пъти прибираме изхвърлени бебета. Миналата събота пред портите ни намерихме пет малки кученца в кашон. А само преди дни на улица в Смирненски бяха изхвърлени в кашон шест малки, които са на не повече от месец. Именно това буди голямо притеснение у нас, защото докато са малки получават своя имунитет от майчиното мляко. Оставяйки ги без него, те са обречени и изложени на огромен риск от заболявания и голям брой от тях завършват с фатален край. Полагаме грижи, но без майчината карма шансът им е много малък”, сподели Георги Божев.

„Ваксинационната програма започва около 45 ден, а през това време са силно уязвими от заразни заболявания и е много тъжно как тези хора, които ги откъсват от майките им, не знам дали осъзнават на какво страдание ги полагат. Радостната новина е, че малките кученца, които изхвърлиха пред портите ни в събота вече са осиновени, да се надяваме, че всички малки ще бъдат осиновени”, коментира още Божев.

Над 130 кучета са били осиновени от началото на годината, което е един добър резултат спрямо миналата година, сподели той, като каза, че целта им е поне 50% от кученцата да намерят своя нов дом.

В приюта кастрират голяма част от кучетата и котките, които не могат да задържат, преди да ги върнат на улицата. Според инж. Божев трябва цяла България да се мобилизира и проблемът може да се разреши. Има нужда от много разяснителни кампании.  Работят с училища и детски градини, като целта е от най-ранна детска възраст децата да се научат на любов към животните и да имат добро отношение към тях.

От приюта казват, че всяка помощ е добре дошла, но най-вече искат да отправят апел към гражданите да не захвърлят кученцата пред вратите на приюта, защото вече място няма. Нека вместо това, просто да кастрират животните или да не си взимат домашен любимец, ако не са готови да поемат тази отговорност, за да не са пълни улиците ни с бездомни животни.

Той допълни, че постоянно в приюта работят по нови инициативи и методи за социализация на животните, но това изисква време и именно заради това винаги имат нужда от доброволци.

В приюта можете да откриете най-различни породи, всяка от тях уникална сама по себе си. Някои от кученцата все още са бебенца, а други са изоставени и се отглеждат до ден днешен там. Всеки, който има желание да осинови куче или просто да се запознае отблизо с някое четириного, може да го направи на осигурената площадка за игра всеки ден от 09:00 до 15:00 часа през делничните дни, а през уикенда от 09:00 до 14:00.

Повече информация за общински приют за безстопанствени животни „Приятели завинаги” можете да намерите на dogshelter.plovdiv.bg. Освен снимки на кучетата, които пребивават към този момент в приюта, ще откриете и фотоси на кученцата, които са напуснали зооветеринарния комплекс и вече са щастливо осиновени от своите стопани.

Ще намерите и информация каква точно е процедурата по осиновяване на кученце както и декларация за осиновяване на домашен любимец.

Снимки на последните бебета, които са били изхвърлени на улица в Пловдив и приютени в зооветеринарния комплекс:

Пловдивчанка: Да осиновиш куче от приют е едно от най-добрите решения, които можеш да вземеш!Анна Тодорова е одомошила двумесечния Кайо от пловдивския приют преди няколко седмици