"Ще насочим искане към Oбщина Пловдив за изграждане на инженерни съоръжения на всички булеварди, които да намаляват скоростта. Особено в близост до пешеходните пътеки, съобщи директорът на ОД МВР ст. комисар Георги Чергов  след кръглата маса на тема „Пътна безопасност” , организирана от  ОДМВР –Пловдив. В нея се включиха  административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратури и представители на неправителствени организации с ангажимент по темата.Тя се провежда броени дни, след като при зловещата катастрофа на бул. "Руски" млад пловдивчанин, шофирал с близо 200 км/час, уби себе си и своя спътница и рани други двама младежи. 

Младият мъж, загинал при тежката катастрофа на бул."Руски", е син на служителка на КАТ-ПловдивРейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час

Подобрява се състоянието на тримата пострадали след бруталната катастрофа на бул. "Руски"Те бяха в много тежко състояние и с опасност за живота

Участниците са се споразумели да сформират работна група с различни експерти, която да направи  обследване на рисковите места, на които е необходимо да се сложат инженерни приспособления.  Чергов не уточни за какъв вид приспособления става дума , тъй като това зависело от предложенията на експертите . Възможно било това да бъдат неравности , шумяща маркировка и др.

Директорът на полицията в Пловдив заяви, че съвместно с община Пловдив се работи по няколко проекта за разширяване на видеонаблюдението в града, но не уточни на какъв етап са тези проекти и дали ще бъдат реализирани в близко бъдеще.  На практика в Пловдив работят 4 мобилни камери за измерване на скорост, а стационарни такива няма. Камерите , които са поставени на някои светофарни съоръжения са само охранителни и не измерват скорост.

Ст. комисар Чергов съобщи , че се работи по създаване на организация за използване  на действащите камери и тези, които се очакват през цялото денонощие, тъй като до скоро мобилните камери работеха само през деня.

Кирил Драганов- УС Европейски център за транспортни политики съобщи, че съществува платформа Myve.bg, изработена от „Европейски център за транспортни политики", на която гражданите могат да качват сигнали и снимки за нарушители. Те могат да се  включат, като качват снимки , видеа и подробности за нарушения, на които те са станали свидетели.  

"Платформата работи от 8 месеца и е безплатна за гражданите. От началото на годината на нея са получени 300 сигнала , като 26 от тях са за Пловдив. Сигналите се предават на компетентните институции , които наказват нарушителите," заяви Кирил Драганов.

На срещата са били обсъдени и мерки срещу гонките по големите пловдивски булеварди, които всяка година със затоплянето на времето превръщат няколко централни булеварда в рали писти. Чергов заяви, че нямало много сигнали за гонки, а получените били отработени.

Районният прокурор Петър Петров  каза, че  срещата е била  изключително полезна и се работи по всеки получен сигнал за нарушения. Той допълни, че относно шофьора, карал с над 170 км/ч. на Асеновградско, за който TrafficNews писа, е възложена проверка на 5РУ. Тя трябва да приключи в 20-дневен срок, допълни прокурорът. 

Въпреки зловещата катастрофа: Младежи шофират с над 170 км/ч по Асеновградско шосе, снимат сеПодобни демонстрации са абсурдни, къде е полицията, питат пловдивчани

След публикация на TrafficNews: Прокуратурата подгони с 200 шофьора, карал със 170 км/ч. по АсеновградскоМъжът, публикувал видеото заяви, че се е възползвал от услугата "drink and drive”