Изборният ден в Пловдив не мина без конфликтни ситуации, след като гласоподавател алармира медията ни, че избирателният процес в една от секционните комисии в града не върви гладко. Георги Куманов, който гласува в Пловдив по настоящ адрес, в 54 избирателна секция на училище "Душо Хаджидеков" в район Централен, твърди, че членове на комисията са опитвали да възпрепятстват свободното гласуване на хора: 

Председателят на СИК 54 не допускаше млади хора, записани по настоящ адрес и фигуриращи в избирателните списъци, да упражнят правото си на вот. Преди мен желаеше да възпрепятства гласуването на моя близка приятелка, а след това и на мен самия. От хора извън секцията разбрахме, че друг млад човек е бил върнат с искане да вземе някаква декларация от общината”, споделя пред TrafficNews Куманов. 

Той разказва още, че след като бил допуснат да гласува, не е бил попитан как желае да упражни правото си на вот. Наложило се сам да заявява, че избира машина.  

"След това отново председателят на комисията не желаеше да ми даде карта за гласуване, тъй като набираше някого по телефона, уж, да проверява дали записаните по настоящ адрес имаме право да гласуваме. Една от жените от комисията стана и сама взе от председателя една от картите за гласуване и любезно ми я предостави”, коментира Георги Куманов.  

TrafficNews направи проверка, за да се увери каква е динамиката в секция номер 54 на училище "Душо Хаджидеков". Там председателят на секционната избирателна комисия Иван Събев заяви, че категорично никой от изявилите желание да гласуват, не е бил възпрепятстван от член на комисията.  

Който е пожелал– той е гласувал. Имахме ситуация, в която един от гласоподавателите нямаше документ, с който да удостовери, че по настоящ адрес е жител на Пловдив. Наложи се да изчака извън секцията, докато направим проверка в общината. Вероятно това е накарало свидетели да си помислят, че сме го върнали”, коментира председателят на СИК.  

Оттам обясняват още, че малко хора заявяват желание за машинно гласуване и не е имало случай на умишлено възпрепятстване от страна на членовете на СИК някой да упражни правото си на вот по новия начин. Случвало се е на няколко пъти машината да забави работата си, което да усложни процеса. Те предполагат, че не става дума за грешка в софтуера на машината, а по-скоро честата дезинфекция прави тъйчскрийнът по-малко чувствителен при допир.

В град Пловдив има 454 секции от 459, в които може да се гласува машинно, а в страната са около 9000. За тази апаратура са дадени милиони от моите данъци и тези на сънародниците ми. Поради тази причина държавата и ЦИК би трябвало да насърчават хората да гласуват машинно, но не - за тях е по-удобно да сме бавноразвиващи се, неуки, малоумни, безгласни и лесни за манипулиране”, категоричен е обаче Куманов, който смята, че от СИК 54 в Пловдив са се опитали да попречат на правото му да гласува машинно. 

В общ план организацията на изборния процес в секциите на “Душо Хаджидеков” в при ул.”Антон Папазов” е добра. На входи има служители на реда, които допускат нужния брой хора, за да не се образуват струпвания в закритите пространства на сградата.