Финалното дело от сагата с пловдивския зоопарк ще се гледа в края на януари от Висшия административен съд. Магистратите ще разгледат жалбата на екосдруженията, които за пореден път обжалваха ОВОС-а на местността. На първа инстанция РИОСВ и Община Пловдив спечелиха делото в Административния съд, заведено от сдружение "Граждански контрол-Защита на животните" , а обжалването дойде последния възможен момент.

Припомняме, че вече веднъж висшите магистрати гледаха делото за екологичната оценка за зоопарка, като делото бе върната на по-долната инстанция, която отново постанови в полза на властите.

В момента зоокътът е стопиран на Акт 10, като според кмета Иван Тотев за 20-30 дни може да бъде довършено всичко до Акт 15. След това ще се изчака решението по делото, за да вземе Акт 16. 

„Убеден съм, че ще спечелим делото. Ние вече го направихме на няколко инстанции. Еколозите просто не са прави. Там няма терени, които попадат в Натура 2000”, каза Тотев.

Много животни от други зоопаркове в България, които са били договорени и с взимането на Акт 16 те ще бъдат настанени в новите им местообитания. Отделно има няколко по-малки обществени поръчки за доставката на други по-екзотични животни.

22 са хабитатите, като във всеки един от тях може да се отглеждат по 40-50 животни, ако видовете им позволяват. След откриването трябва да станат 23 с новопроектирания хабитат за тигър. 

Хабитатите ще се доближават максимално до естествената среда на животните. За мечките е заделена площ от 3 декара, която ще наподобява гора. Вътре те ще имат собствени басейн с рекичка, както и различни храсти с плодове.