Протест срещу възможно застрояване на общински терен организират живеещи в район „Северен”. Проявата е от 18:00 часа днес на улица ул. "Райна Княгиня" от ИК "Да спасим зелените площи в кв."Филипово".

 „Организираме протест на живущите в квартала, срещу намерението Община Пловдив и район „Северен“ да превърнат поредната общинска зелена площ в многоетажна кооперация. Нека, заедно се противопоставим срещу поредното унищожаване на част от зелената система в Пловдив. Да се изправим и защитим правото ни на чист въздух и зелени площи”, пишат от инициативният комитет, в който са Петя Цанкова, Борислав Славов и Атанас Бояджиев.

В страницата на протеста те са дали и номер на поземления имот, който смятат, че Община Пловдив ще продаде за застрояване.

Касае се за имот към жилищен блок на улица „Райна Княгиня”. Доскоро там е имало гаражи, които са били премахнати. Именно премахването на гаражите е породило съмнението, че имотът ще бъде продаден и застроен.

Видно имотът не е в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество за каквото и да е разпореждане.

„Нямаме планове за разпореждане с този имот, той е в УПИ към жилищен блок, така че няма как и той да бъде отделен”, заяви зам.-кметът Пламен Райчев.  Той допълни, че  не може да бъде даден за застрояване и част от двора на Френската гимназия, още повече, че тя е държавна собственост и трябва решение на Министерски съвет.

Районният кмет Стоян Алексиев също заяви, че там не се предвижда строителство.

„Носят се слухове за 10-етажна кооперация, но това няма как да се случи там. Разчистихме гаражите, защото изпълняваме решение на Общинския съвет за премахването им. През последната година махнахме над 1500 гаража. Плановете на район „Северен” също са свързани с наредбата на ОбС – да облагородим мястото след махането на гаражите. Ще изградим паркоместа и ще го обновим. Ако хората искат ще сложим скоби с месечен абонамент”, каза Алексиев. Той допълни, че утре ще бъде на протеста, за да обясни на хората каква е ситуацията.