Осветлението в два пловдивски района ще бъде изцяло модерницирано. Това стана възможно, след като преди минути кметът на Пловдив Здравко Димитров и министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписаха договор за финансиране и изпълнение на проект „Въвеждане на енергоспестяващи мерки (ЕСМ) за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в район „Централен“ и район „Южен“ .

По проекта ще бъдат сменени 1900 електрически тела, които ще спестят близо 1 милион киловат часа ел.енергия на годишна база на Община Пловдив.

„Поздравявам Община Пловдив за проекта, който е изготвен много добре. Чрез него ще се спести енергия и сериозен финансов ресурс, като тези пари могат да бъдат насочени към други приоритетни пера за живота на пловдивчани”, това каза Теменужка Петкова.

Тя изрази радост, че е в Пловдив и обясни, че енергийната ефективност е национален приоритет. Петкова посочи, че в момента се кандидатства за допълнителни средства от 352 милиона по плана за възстановяване на зелена България и се надява още много общини да се възползват.

Кметът на район Южен – Костадин Язов отбеляза, че за 4 години и половина ще се спести сумата, която е отпусната за проекта.

Общата стойност на проекта е 1 126 999.69 лв. и се реализира с безвъзмездната помощ от Норвежкия финансов механизъм чрез Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Проектът цели изграждане и модернизиране на общинската система за изкуствено външно осветление в район „Централен“ (карето, заключено между бул. „Копривщица“, бул. „Марица-юг“, бул. „Руски“ и бул. „Христо Ботев“) и район „Южен“ (карето, заключено между ул. „Коматевско шосе“, ул. „Акад. Петър Динеков“, бул. „Македония“ и бул. „Никола Вапцаров“).