Технически университет –София, филиал Пловдив откри днес новата академична 2020/2021 учебна година с тържествена церемония, която се състоя пред централната сграда на висшето учебно заведение на ул.“Цанко Дюстабанов“. Заради спазването на противоепидемичните мерки, на нея присъстваха само първокурсниците, които тази година са 450, приети да се обучават в степен бакалавър. През настоящата учебна година ще се обучават и 120 магистри и 20 докторанти.

Тържеството започна с изпълнения на девическа формация „Евмолпея“ с диригент  Алия Хансе. Сред гостите на церемонията бяха заместник областният управител Петър Петров и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Приветствие към първокурсниците поднесе директорът на филиала проф.д-р инж.Въльо Николов. Заместник-кметът Пламен Панов приветства присъстващите от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров и пожела една успешна и щастлива нова учебна година. Той поздрави първокурсниците , като се обърна към тях със съвет да следват по пътя си 3 важни неща – постоянство, отдаденост и мотивация. „Това ще бъде основата, която ще ви води напред и ще ви донесе успех в обучението и в реализацията след това“, каза заместник-кметът.

Поздрав към студентите отправи и заместник областния управител Петър Петров. Прочетени бяха и поздравителни адреси от Мария Габриел и от Кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.

Филиалът в Пловдив е създаден през 1986 г. като изнесено звено на Технически Университет - София , 4 години по-късно става самостоятелно юридическо лице.  Днес Филиалът включва в структурата си два факултета - Факултет по електроника и автоматика и Факултет по машиностроене и уредостроене и обучава студенти бакалаври, магистри и докторанти в 19 специалности.