Млад пловдивчанин е паднал при управление на електрическа тротинетка под въздействие на алкохол. За щастие той се отървал без сериозни наранявания.

Около 3 ч. през нощта вчера 22-годишният младеж потърсил лекарска помощ в спешен кабинет, минути след като паднал от индивидуалното електрическо превозно средство на бул. „Руски“.

При отработване на сигнала от болницата, служители на сектор „Пътна полиция“ тествали водача с дрегер и апаратът отчел близо 2 промила.

По случая е взето административно отношение. Тепърва ще стане ясно дали младежът ще бъде глобен, с колко и точно на какво основание. Към момента в Закона за движение по пътищата има няколко нарушения за управляващи т.н. "индивидуално електрическо превозно средство". 

Глоби от 10 лева грозят всеки, който ползва в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост тротинетката без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан, както и ако не носи каска, ако е под 18-годишна възраст. 

Санкциите скачат на 50 лева, ако шофьорът наруши някоя от следните забрани: 

  1. да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура;
  2. да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 - "Забранено е влизането на велосипеди";
  3. да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 - "Пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии";
  4. да развива скорост, по-висока от 25 km/h;
  5. да превозва други лица;
  6. да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство;
  7. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка;
  8. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
  9. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
  10. да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци;
  11. да използва мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство.

Също 50 лева е глобата, ако шофьорът не се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост НЕ управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини, или не се движи с изправна спирачна система на управляваното индивидуално електрическо превозно средство. 

Trafficnews изпрати запитване точно какво отношение ще вземе полицията към случая.