Българският премиер Кирил Петков и колегата му от Северна Македония Димитър Ковачевски подписаха три документа - меморандуми за сътрудничество между министерствата на земеделието на двете страни, меморандум за разбирателство за развитието на железопътната връзка между България и Северна Македония, и меморандум между изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия у нас и агенцията за насърчаване на индустрията в Северна Македония.

"Искам да поздравя министрите и гостите от Северна Македония, както и министрите на България за много добре свършената работа. Когато още на първата среща имаме сключени три меморандума по три много важни въпроси, това е пример за новия подход, който даваме с нова енергия и нови резултати, коментира Петков. Ще има общ секретарият между различните групи и много къси срокове за изпълнение. Първата среща ще се състои само след седмица и това ще бъде нивото на динамика, отбеляза Петков.

Четири срещи ще има и комисията за историята в следващите три месеца, обясни Петков. Тези меморандуми имат един основен краен резултат - икономическото развитие на целия регион, което гражданите на двете страни ще усетят с измерими подобрения на стандарта на живот. Ето защо добросъседството ще бъде сложено на пиедестал. Имаме много време да наваксаме, но с този устрем и енергия, се надявам, че това време ще бъде наваксано бързо, каза Петков.

Искам да благодаря за гостоприемството. Както каза премиерът Петков, аз съм доволен от днешните срещи. Много важно е, че министрите работиха в групи за конкретни идеи. Групата в икономическата област - за енергетика, земеделие и туризъм, вече има план на действие за следващите месеци. Същото се отнася за групата за култура и образование, където също имаме план, за съдействието между университети и др., заяви премиерът Ковачевски. 

 В историческата комисия няма да правим кадрови промени. Срещата, която имахме в Скопие преди 7 дни, открихме нов процес на диалог и работа между двете правителства и държави. Както виждате, групите се водят от министрите, което показва политическата воля да вървим напред, но ще бъдат включени и хората от бизнеса и институциите. Двете страни могат да направят процеса по-добър за гражданите. Критерий за успех е, ако успеем да постигнем договор и в бъдеще време да имаме междуправителствена конференция с Европейския съюз, това е динамиката, аз бих оставил да текат процесите и да вървим напред, каза още Ковачевски.

Различни държави имат различно подреждане в конституцията. В Северна Македония индивидуалните права са колективни права, освен македонския има албански и други народи, които са в състава на конституцията, и ако има други граждани, които се определят по друг начин, могат да поискат да са част от конституцията, това е процес и има много стъпки. Когато се отвори конституцията за поправки спрямо ЕС, ще се отвори и тази глава, каза Ковачевски. Този отговор беше много изчерпателен и искам да ви благодаря, наистина Министерствата на външните работи ще работят в паралел, докато станат ясни останалите въпроси. Днес поставихме рамката за тази обща работа, отвърна Петков.