Във връзка с предстоящия „Национален ден на безопасността на движението по пътищата” , който се отбелязва на 29 юни, пловдивската полиция ще проведат проверки за спазване на правилата за движение по така наречения  „холандски метод”. Днес акцията започна с присъствието на началниците на отдел „Охранителна полиция” и на сектор „Пътна полиция” комисар Костадин Костов и главен инспектор Йордан Милушев . Няколко полицейски коли спираха пловдивските шофьори на булевард "Санкт Петербург" в посока "Тракия", за да покажат как работи въпросният метод.

Комисарите дадоха информация относно опасните пътища тази година. Най-опасният от всички е именно този Пловдив – Карлово, на който доста хора загубиха живота си. Такива още са Подбалканският път, Пазарджик - Пловдив - Свиленград, Асеновград - Пловдив.

Тежка катастрофа на пътя за Карлово, летят пожарни и линейкиИма тежко пострадали

Колата от катастрофата с жертва между Карлово и Баня е смачкана до неузнаваемост6-ма са пътували в колата, един от тях почина, другите са в болница

Това място, което сме избрали има символика, тъй като преди 5 години, на същия булевард, на около 200 метра зад нас, се случи един трагичен инцидент с наш колега, който загина. Това е Делян Палазов, като в негова почит подбрахме въпросния бул. „Санкт Петрбург”, на който да покажем на практика как работи „Пътна полиция” по така наречения „холандски метод”. Той се изразява именно в едновременно спиране за проверка на няколко броя МПС-та според числеността на полицейските служители. Това разказа началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар  Костадин Костов.

Катя Лерца, която блъсна и уби полицай в Пловдив, се изправя пред съдаПрокуратурата внесе обвинителен акт срещу жената, предизвикала пътен инцидент край Лаута

Те добавиха още, че от началото на 2022 г. досега в Пловдив и областта са станали 330 ПТП-та с 24 загинали и 418 ранени. При четири катастрофи загиналите са пешеходци, 5 водачи на самокатастрофирали автомобили в канавки, 12 при сблъсък на два и повече автомобила, двама велосипедисти, един самокастрофирал. Затова комисар  Костадин Костов апелира всички водачи да спазват правилата за движение, да бъдат отговорни и да спазват дистанция, за да се минимализират  ПТП-тата.

По повод 29 юни служителите на пловдивската полиция ще се включат в редица мероприятия. Утре съвместно с областна администрация, РУО и РЗИ ще учат деца от ДГ "Бреза" как да пресичат пътя и как да си играят безопасно до пътя. В четвъртък в ЕГ "Иван Вазов" ще участват в награждаване на победителите от състезание за насърчаване ползването на велосипеди в градската среда.

Също така полицията ще засили контрола и за мотористите, тъй като в топлия сезона започват нерегламентираните дрифтове и гонки. Нека гражданите да позвънят на 112, ако забележат групи от мотористи, за да бъдат извършени проверки и евентуално санкциониране ако има нарушения.