В последния момент фирма е подала оферта за изготвяне на технически проект за почистването на река Марица в границите на Пловдив.  Това се случва след четвъртите пазарни консултации, които проведе Община Пловдив през последната година, като нито една фирма не се бе отзовала на тях. Този път е имало участник, като благодарение на това, ще бъде пусната и поръчка за изготвянето на проекта.

„Имаме предложение от 135 000 лева за изготвянето на проект по време на пазарните проучвания. На базата на него, ще пуснем обществена поръчка с прогнозна цена от 150 000 лева”, обясни шефът на отдела по обществени поръчки Тодор Тодоров.

Пазарните консултации бяха за възлагане на обследване на хидравличната проводимост на речното корито на р.Марица в териториите, попадащи в регулационните граници на Пловдив от  жп моста в западния край  до масивния бент източния край на града. Също така изготвяне на технически инвестиционен проект за премахване от дървесна и храстова растителност кореновата система.

Община Пловдив пусна преди година обществена поръчка за 5,5 млн. лева за почистването, но след това бе прекратена. Тя нямаше осигурено финансиране, като прогнозите към момента са , че почистването ще бъде поне с 1 млн. лева повече. Причината е, че коритото буквално се е превърнало в джунгла, а дърветата и коренната им система компрометират коритото и стените.

След техническия проект ще има и яснота колко точно би струвало почистването на реката към днешна дата.

Кметът Здравко Димитров е категоричен, че този проблем трябва да се реши час по-скоро, тъй като има опасност от бедствия, а дори и трансгранична екокатастрофа. Той няколко пъти бе в София, за да води разговори с министри за осигуряването на финансиране.

На срещата в понеделник с депутатите, една от темите бе именно почистването на коритото на реката.