Официално в сила влязоха новите мерки срещу COVID-19. След като на 19 октомври здравният министър обяви новата заповед за ограничения, тя влиза в сила от полунощ на 21 октомври.

Ключовата фраза в новата за заповед е зеленият сертификат. На практика той ще е ключът към влизането в редица обекти.

Зелен сертификат ще се изисква за допускането на хора в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности, сред тях са всички кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети. 

Изключения правят хранителните магазини, аптеките, градският транспорт, банки и финансови институции и администрациите.  Всички останали изисквания и ограничения за тези обекти ще отпаднат напълно.  Документът се изисква за всички лица над 18 години.

При преминаването на 750 на 100 000 заразени, училищата ще затворят. При 500 на 100 000 пък образователните институции ще обучават на ротационен принцип. Тези решение обаче ще бъдат взимани на местно ниво от общините.В университетите ще се иска за всяко присъствено занятие или изпит зелен сертификат.

Новите мерки отприщиха вълна от недоволство, като бяха организирани редица протести, а днес престоят още редица такива.

Вижте цялата заповед на министъра, влизаща в сила от този час: