Районът около реката в Първенец съвсем спокойно може да бъде объркан със сметище. Пейзажите на местността съвпадат с представата за място, на което масово се изхвърля регламентирано боклук и то извозван от камиони. Реката минава през селото и продължава през земеделските площи в землището на населеното място. Именно районът извън Първенец често служи за място за изхвърляне на боклук на десетки нарушители, въпреки всички забрани.

Изхвърлят се цели ремаркета, напълнени с най-различни строителни и битови отпадъци. В непосредствена близост до импровизирането сметище има площадка за строителни отпадъци, а процедурата за използването й е максимално улеснена и безплатна за всички жители на селото. Очевидно, обаче е много по-лесно да се разтоварят боклуците сред природата.  Вятърът допълнително допринася за разпространението на отпадъците, като го разнася из целия район – лозя и ниви.

В района не веднъж е организирана и акция за почистване, но „сметището“ бързо се подновява от поредния нарушител с бус, който е решил да се отърве от старите си мебели и всякакви други ненужни вещи.

Местните власти подготвят поредната такава акция през идните седмици, а ние се надяваме резултатът от нея да бъде видим възможно най-дълго.