Над 300 огнеборци от цялата страна се включиха активно в Републикански преглед по пожароприложен спорт. Той се провежда за 48 път от 30 септември до 2 октомври на лекоатлетически стадион „Пловдив“ до Гребната база. 

С висок спортен дух и мотивация символичните домакини на тазгодишния Републикански преглед по пожароприложен спорт - пловдивските огнеборци, отново застават на старта, за да извоюват успех. В борбата за най-високото място на почетната стълбичка техни съперници са представителните отбори на останалите 28 регионални дирекции в страната и курсантите от факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Академия на МВР.

От 2005 година насам отборът на дирекцията е станал 11 пъти носител на титлата Републикански шампион по пожароприложен спорт, като последната победа е извоювана през 2019 г. Шест пъти в ръцете на пловдивчани е била и купата на Българската федерация по пожароприложен спорт.

Към значимите спортни постижения се прибавят и два републикански рекорда, поставени на 4-ти Световен шампионат на пожарникарите и спасителите през 2008 г. в град София. При индивидуалното представяне в дисциплината „100 м пътека с препятствия“ служителят на РДПБЗН – Пловдив Любомир Любенов постига резултат 16,32 секунди. В колективната надпревара, заедно с колегата си Иван Бончев и останалите участници в националния отбор, успяват да преодолеят всички препятствия в пожарната щафета за 57,36 секунди.
 
От 2001 г. до момента Пловдив е станал домакин на 13 републикански прегледи по пожароприложен спорт и 10 състезания за купата на Българската федерация по пожароприложен спорт.

Дисциплините, в които огнеборците се състезават са четири:

- Изкачване на щурмова стълба, с която се достига последователно до втори, трети и четвърти етаж на кула с максимална височина за изкачване – 10.85 метра;

- 100-метрова пътека с препятствия, при което трябва да се преодолее двуметрово препятствие преминаване по 8-метровата греда, разгъване на шланга, скопчаване с разклонител и струйника;

- пожарна щафета 4х100 метра с препятствия – колективна дисциплина, при изпълнението на която се демонстрира бързина, ловкост, съобразителност, екипна работа, професионално умение и майсторство;

- бойно разгръщане от мотопомпа – колективна дисциплина със седем участници. Състезанието се провежда на полоса с дължина 95 метра и ширина 20 метра. При сигнал състезателите скопчават съоръженията, построяват смесена шлангова линия, която изтеглят на 90 метра напред пред мишените. Помпиерът включва помпата и подава вода. Струярите заемат позиция на 5 м пред мишените, като се опитват да напълнят с вода казанчетата на мишените.

Състезанията по пожароприложен спорт, които се провеждат всяка година, имат за цел да допринесат за повишаване на физическата подготовка и професионалното майсторство на служителите от службите за пожарна безопасност и защита на населението.