Защо в 6-те районна на Пловдив един обяд по европейска програма за социално уязвими групи струва 4,32 лева за храноден,  а този в новия ромски център в квартал „Столипиново” ще е 19,5 лева?  Този въпрос изниква, когато се види последната обществена поръчка, на която възложител е зам.-кметът по социална политика Георги Титюков.

Преди дни той направи първа копка на обекта, който се намира на улица „Калина”, като  цената за строителството на сградата от 475 кв.м ще е 900 000 лева с ДДС, или 2000 лв.  на квадратен метър.

Стартираха строителството на ромски център в Столипиново – цената му 2000 лв./кв.мПроектът се финансира по европейска програма, фондация „Рома” сред партньорите

 

Ето как ще изглежда центъра в Столипиново за 900 000 лева!

Оказва се обаче, че не само строителството на социалния ромски център ще е скъп, а изхранването на хората, които ще ползват  услугите му.   Макар всички разходи да се поемат по  добилия известност европроект за „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”,  прави впечатление цените,  които ще се плащат.

Обществената поръчка е на стойност от 300 000 лева с ДДС, като тя трябва да осигури топъл обяд на 50 лица, ползващи услугите на центъра за период от 15 месеца, или около 15 000 порции.  

Поръчката е направена чрез публична покана до три фирми, които  са дали сходни оферти с разлика от няколко  стотинки – около 19,5 лева на порция. И трите компании имат договори с Община Пловдив за храна по различни проекти, като две от тях са с управители, които са свързани с партията на Георги Титюков – „Кауза Пловдив”.

Едната от тях е „Д и М Инвестмънт” с управител Димитър Митев. Той е и собственикът на дружеството, като бе водач на листата на „Кауза България ” за Община Родопи на миналите местни избори. Компанията е регистрирана в село Белащица.

Другата фирма е „Индустриал фууд”, която също има договори за храна с Община Пловдив, на които възложител е зам.-кметът по социална политика. Управител и собственик на компанията е Атанас Георгиев, която той придобива през 2020 годин от човека на „Кауза България” в община Родопи – Димитър Митев.

Третата компания е „ Таксидо Ентъртеймънт" със собственик и управител Свилена Русева. Тя бе кандидат за общински съветник от „Кауза Пловдив” на последните местни  избори. В момента тя държи и най-големия договор за „Топъл обяд” в Община Пловдив за 5,6 млн. лева.  Фирмата предоставя храна за услугата в районите „Тракия”, „Източен” и „Западен”, а освен това е спечелила още 4 обществени поръчки.

Въпросният договор за трите района за топъл обяд е за срок от 4 години, като единичната цена е от 3,40 лева на храноден  без ДДС. През март 2022 година се прави индексация на договора  с 20 стотинки и така порцията за всеки един нуждаещ се става 3,60 лева без ДДС или 4,32 лева с налога. 

По договор фирмата на Свилена Русева трябва да приготвя супа, основно постно или местно ястие, десерт веднъж седмично, както и две филийки хляб всеки ден. Минималното количество  за порция супа е 250 гр., за постно ястия 300 гр., а за месно 250 гр. като местото трябва да е минимум да е 100 грама.  Това струва 4,32 лв. на порция.

Офертата по новата поръчка от 19,5 лв. на порция, която  е дала Русева, както и другите две фирми, за ястия на храноден са:  супа и основно от 350  грама(мин. 100 грама месо или 200 гр. риба, ако е месно), десерт 150 грама, както плод и две филийки хляб.  Разликата от 5 пъти в цената е заради 200 грама от ястията, 4 плода и десерта седмично.  Разбира се, има разлика в цените, когато се готви за 50 души на ден и за 1000,  но тук става дума за 5 пъти по-висока цена.  Друг е и въпросът дали от топлия обяд за 4,32 лева няма да се слага 200 грама повече, като се добавя и 4 десерта седмично.

Само за няколко дни комисията, назначена от Титюков е провела договарянето с трите фирми и е излязла с решение да бъде избрана „ Таксидо Ентъртеймънт"  за изпълнител.

 

Повече от ясно е, че ако поръчката бе на състезателен принцип едва ли тези цени щяха да бъдат дадени. На практика Георги Титюков е поканил три фирми, с които имат връзка през „Кауза Пловдив”, като цените меко казано са „коментирани” помежду им.

Въпросът е дали тук не става въпрос за очевиден конфликт на интереси между зам.-кмета и трите фирми, които печелят обществени поръчки за милиони с храненето. 

По абсолютно същата програма бе изграден и  Младежкия център край Гребната база. Чрез него зам.-кметът Георги Титюков си купи автомобил за 80 000 лева, чиято функция трябваше да бъде извозване на младежки екипи до  малките населени места. Колата обаче доскоро не изпълняваше такава функция, а бе използван като лична от зам.-кмета.  След разследването на Тина Ивайлова, Титюков остава автомобила на паркинга на Младежкия център.  

"Glas с Тина Ивайлова”: Титюков и общински шеф си купиха луксозни служебни коли, ползват ги като личниКолата на зам.-кмета e за 80 000 лева по европейска програма, Ненко Калакунов си взе автомобил за 65 бона с общински пари

Твърде късно е Георги Титюков да се учи, след като "първите" 26 години не му стигнахаПроблемът с „шкодичката” има и морално изражение, което не кореспондира със заемането на висш управленски пост

Зико: Няма да искам оставката на Титюков, взе си поука и остави колатаНаредил съм всички служебни коли да местодомуват в предприятията, заяви кметът