Корнелия Нинова подава оставка от поста си като лидер на БСП. Това обяви тя, като подчерта, че поема цялата вина за изборния резултат, който определи като катастрофален.

„Изчаках окончателните резултати и ги оценявам като катастрофални. Особено това, че отстъпихме от 3 на 4 място заради гласовете, които дойдоха от Турция за ДПС. Машинният вот определено затрудни нашите избиратели, предимно възрастните хора, а разбира се, че и ковид кризата се отрази“, каза тя.

Според нея освен тези причини има и партийни такива.

„Аз поемам изцяло вината и отговорността. От вчера една група в БСП ми иска оставката, тя не ме впечатлява, защото го прави от 5 години т.нар вътрешна опозиция, много повече хора ме подкрепят. За мен бе абсолютна изненада, че оставката ми бе поискана от служебния кабинет в лицето на Антон Кутев, също така от инициативния комитет, който издигна Румен Радев. На тези две структури предлагам да не се занимават и да инжинерстват в БСП. На инициативния комитет ще кажа да си гледат балотажа“.

Нинова коментира още, че партията е приела поканата за разговори за бъдеща коалиция.

„Ще сложим приоритетите си на масата, ще работим с работни групи. Ще бъдем разумни, дипломатични и отговорни хора. Нашата цел е да има работещо правителство и парламент, за да можем да излезе от кризата“, каза тя.

Според Нинова опозиция в самото БСП е работило против социалистите.

„Мълчейки, да не отговарям, смятах, че ще създам образ на единство. Тази опозиция, се отглеждаше от Бойко Борисов. Работата на тази опозиция бе да руши БСП от вътре. Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Даже социолозите разбраха, че тази опозиция по време на избори работи за „Продължаваме Промяната“. Новата президентска партия „Продължаваме Промяната“ отне между 10-15% от БСП. Сигурно има и други причини за това, което се случва, ще ги оставим за по-следващ анализ. Както сме отговорни хора пред държавата и това, което ни очаква, така и пред членовете и симпатизантите ни. Какво следва от тук нататък? От партията имат да решат два въпроса по отношение на мандат за преговори за създаване на ново правителство и въпроса за избор на следващ председател. Изпълнително бюро ще свиква заседание на Националния съвет на БСП тази събота.

„Този национален съвет дава мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме провеждане на конгрес началото на февруари, който да констатира моята оставка. За да няма объркване, ще проявите търпение – според устава подадената оставка трябва да бъде констатирана от Конгреса, до тогава обаче оставам председател. След констатирането на оставката се избира един от сегашните ми наместници, който да организира и проведе пряк избор за следващ председател. До тогава и най-вече в следващите седмици ще провеждаме отговорни и разумни разговори за съставяне на правителство и за извеждане от кризите“, посочи Нинова.