Хиляди развълнувани ученици прекрачиха училищния праг днес в Пловдив. Надпис „Здравей, училище любимо” посреща учениците в НУ „Христо Ботев”. Първият училищен звънец би и за най-малките ученици в школото. Първокласниците прекрачиха прага на училището с униформи и пълни раници.

Усмихнати и щастливи децата видяха новите си класни стаи и поднесоха красиви букети на учителите си.

Празнична атмосфера и десетки щастливи гласчета огласиха и двора на ОУ "Душо Хаджидеков". Там сутринта започна с тържествена програма, песни и танци. Училището отвори врати за 148 път, за да приветства знание и стремеж към прогрес.

Всички 52 общински училища (4 начални, 22 основни, 1 обединено, 5 профилирани гимназии, 18 средни училища и 2 професионални гимназии) ще отворят врати за над 33 000 ученици от I до XII клас и около 900 пет и шест годишни деца, разпределени в 43 подготвителните групи. Седем от групите са целодневни, а 36 са полудневни. Практиката показва, че разкритите с помощта на общината целодневни групи са много предпочитани от родителите.

В 53-те общински детски градини за новата учебна година към момента са записани 10 550 деца. От тях най-малките, 3-годишните деца, са 2525. Те ще посещават първа възрастова група и са с над 100 повече от първа група през миналата учебна година. Данните от системата за електронно централизирано класиране за прием посочват, че са осигурени места за всички деца, пожелали прием в детските градина на града.

В СОУ "Пейо Яворов" също не липсваха развълнувани ученици.