Наплив на деца със стомашно-чревни проблеми пред лекарските кабинети в Пловдив. Симптомите на всичките са идентични – повръщане, разстройство, висока температура. Личните лекари отчитат и завишение на случаите на варицела, както и на коксаки вируси. Последните отново засягат деца и протичат с температура до 40°С, болки в гърлото и обрив по дланите, ходилата и в устата.

„Ако децата се обезводнят, може да се стигне до усложнения. Разбира се, това се отнася и за възрастните”, посочи пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 

Неговият съвет е в тези случаи да се приема голямо количество течности. В противен случай ацетонът в кръвта се повишава, това води до гадене и повръщане и се получава един порочен кръг. В тези случаи обикновено пациентите стигат до прием в Инфекциозна клиника.

„След като се обезводнят, децата вдигат и висока температура. Тогава дори да приемат противотемпературни лекарства, няма как да я свалят, тъй като тя е на база на обезводняването”, обясни д-р Сотиров.

И препоръча в тези случаи на малчуганите да се дава чай от шипки или оризова вода. Те трябва да се приемат често и на малки глътки. „На всеки 5 минути по 2-3 глътки. Ако изпият по-голямо количество наведнъж, ще го повърнат. Включително да продължат и през цялата нощ. Ако родителите успеят да го направят, на втория ден детето се оправя”, допълни медикът.