Най-високото село на Балканския полуостров се намира само на 70 км от Пловдив. Къщите на село Манастир са разположени на впечатляващата надморска височина от 1460 метра. Край селото е изградена и екопътека, която достига до красив водопад. Ако всичко това, все още не ви е убедило да посетите района, то разгледайте снимките на китното родопско селце и със сигурност ще ви се прииска.

Селото се намира на около 20 км след град Лъки. Основано е пред 1890 година върху останките на старо селище. В района е имало и срутен манастир, затова и първите жители са дали това име на селото.

Селото е изградено от преселници от село Давидково, които след Освобождението търсят ново място за да изградят своите домове.

Към днешна дата много жители няма, но въпреки това Манастир е изключително поддържано селце, а малцината останали местни посрещат топло туристите. Магазинерите са с дълга обедна почивка и затварят кепенцата в 12 часа, отварят чак след 15 часа, така че ако правите сметка да си купите нещо от магазина, гледайте да се вместите преди това.

От селото тръгва и екопътека „Свети дух“. Маршрутът е лесен, подходящ е и за най-неподготвените планинари и е с дължина около километър. Тръгва се от центъра на селото, минава се край местния хотел, а след това продължавате към „гората“.

За по-лесен ориентир попитайте някой местен за началната точка на екопътеката. До водопада водят три пътеки, така че която и да хванете няма да сбъркате. На разклона на едната от тях ще видите голяма табела, пейки и маса. Ако тръгнете по нея ще минете през Велковата воденица, няколко изградени кътчета за отдих и параклис „Свети Дух“. Веднага след него ще видите и стълби, които водят към водопада.

Височината му е около 15 метра и е най-пълноводен в периода април-юни. Водопадът е обявен за природна забележителност през 1965г, а местността с площ 0,5 ха около него е защитена.