Светилищата Ин Кая и Турската куля често се скриват от погледа на туристите от сянката на Белинташ. Известният скален феномен привлича туристи от близо и далеч и се радва на огромна популярност без значение от това кой ден от годината е. Малко в страни от шума на тълпата са и двете светилища. Пропити със също толкова хилядолетна история, впечатляващи със своя масив и леснодостъпни. Районът е идеално място за разходка и предлага безброй възможности и пътеки.

Локацията е само на 50 км от Пловдив, а маршрутът е Асеновград – пътят за Кърджали – село Врата и Белинташ.

Как да стигнете до Ин Кая?

Може да избирате между два маршрута – единият е съвсем „обездвижен“. Вместо да завиете към Белинташ, поемате по пътя за село Три могили. Следва няколко километров асфалтиран път, а след това и малко черен. Оглеждайте се за табели и леко уширение на пътя, което ще видите отдясно. Там спирате и поемате по пътечка на ляво. Скалният феномен се вижда от пътя, но за да го видите в цялата му прелест е необходимо да се изкачите към него. Няма да ви отнеме много време.

#Маршрут 2: Тръгвате към Белинташ и спирате на паркинга на гробищата. В противоположна посока за продължението към Белинташ ще видите табели към Ин Кая. От там следва и горска пътечка, която продължава не повече от час.

Денивелация почти няма, маркировка има и пътеката е лесна за откриване. Има, обаче участъци с малко повече растителност, но е трудно да се загубите. В крайна сметка пак ще излезете на главния път за село Три могили.

Ин Кая в превод от турски означава „синята скала“. Масивът е висок около 6 метра, а на  върха на скалата се наблюдават четири скални ями с кръгла форма (диаметър около 0,30 m), служели вероятно за поставяне на дървена конструкция, която е затваряла голям естествен отвор в скалата. В района е открита тракийска керамика и се предполага, че мястото има култов характер.

Ето го скалния феномен:

Към Турската куля

За да стигнете до другия скален масив в района е необходимо да продължите още няколко километра по пътя за Три могили. В дясно от пътя ще видите черен път и стара бариера. Там оставете автомобила и поемете към Турската куля пеша. В началото на маршрута се намира стара ловна хижа. Мястото е част от резервата „Кормисош“, така че имайте в предвид, че в района може да срещнете ловци, както и диви кози, прасета, та дори и мечка.

Към Турската куля има път, тъй като в района често минават джипове. Разходката ще ви отнеме около половин час и ще може да се насладите на страхотни гледки, като на една от панорамите се разкрива и Белинташ от южната му страна.

 В югозападното подножие на едноименния връх е построено кръгло каменно съоръжение с диаметър 15 м. Съоръжението е изградено от масивни каменни блокове с провоъгълна форма, побити в земята около ниска скала. Каменният кръг е най-добре запазен от запад, където е документирана дъга с повече от 10 блока. Височината на камъните достига 0,80 м над повърхността. В центъра на съоръжението са открити керамични фрагменти от – І хил. пр. Хр. Твърде вероятно е дъгата от камъни да е била прекъсната от югоизток.