Приключва животът на медицинските бележки, с които учениците до този момент извиняваха отсъствията си поради болест. Същите често ставаха бизнес за по-големите учениците. Със съдействието на корумпирани медицински лица дълги години се подпечатваха цели тестета с фалшиви диагнози. Десетки гимназисти оправдаваха с Остра вирусна инфекция (ОВИ) неявяването си в определени часове, а за никого от училищната администрация това не е било тайна.

Новата власт обаче има амбицията да промени това, като спре да признава хартиените медицински бележки и електронизира процеса за извиняване на отсъствия в училищата. Това бе обявено вчера от премиера Николай Денков, бивш образователен министър, който не даде подробна информация как точно ще се случва това. Промяната ще бъде въведена от началото на предстоящата учебна година, до която остава едва седмица.

От Регионално управление на образованието в Пловдив обаче все още не са получили официално нареждане от МОН, научи TrafficNews. Няма информация по какъв ред ще процедират лекарите, подпечатващи бележките, както и класните ръководители, извиняващи отсъствията.

Началникът на общопрактикуващите лекари в Пловдив и областта д-р Костадин Сотиров коментира пред наш репортер, че отпечатването на електронни бележки не е новост за тях.

„От години има практика да се издават дигитални бележки. Редът, по който се издават, няма да бъде променян. Оттук насетне бележките, писани на ръка, стават невалидни. Общопрактикуващите лекари в България отдавна са добре дигитализирани, Министерство на здравеопазването и НЗОК се бави с процеса“, заяви д-р Костадин Сотиров, който е категоричен, че е крайно за оптимизация, която да елиминира купчините с хартия, които се трупат в администрацията и кабинетите. 

Пътят на извинителната бележка

От началото на новата учебна година лекарят, след като извърши преглед на ученика, ще трябва да въведе данните му в електронната система на Националната здравна информационна система /НЗИС/. Там ще се посочва диагноза и период на лечение. След като постъпят в регистъра на НЗИС, бележката ще бъде препратена до портал в Министерство на образованието и науката. Задача на МОН е да ги прехвърли към електронните дневници на училищата. Там те ще бъдат прикачени към ЕГН-то на съответния ученик и по този начин класният ръководител ще бъде известяван през електронния дневник за причината на отсъствието. Това разясни по-рано днес д-р Гергана Николова, ОПЛ и член на управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Независимо, че процедурата изглежда дълга, щом минава по електронен път, специалистите очакват тя да не отнема много време.

Лекари са категорични – електронното здравеопазване не бива да се бърка с „дистанционно“, като се надяват промяната да не бъде възприета от родители и настойници като начин за получаване на извинени отсъствия чрез телефонно обаждане.

Новостите няма да засегнат процедурите в детски градини и ясли.