Административният съд в Пловдив отмени решението на ОИК – Брезово, с което отказват да освободят кмета на общината Радньо Манолов. Делото срещу действията на  Общинската избирателна комисия е заведено от  ГЕРБ, като Районната прокуратура също се включила в протеста срещу решението.

Съдът в Пловдив е постановил,  че  при гласуването на ОИК за освобождаването на Радньо Манолов, шестима от членовете му са гласували неправомерно против прекратяването на пълномощията му. Според магистратите ОИК – Брезово не се е съобразила с приложимата правна уредба, като има влязъл в сила стабилен съдебен акт от Районния съд и потвърден от Окръжния съд.

Съдебният състав е приел, че обжалваното решение като неправилно следва да бъде отменено,а преписката да се върне на ОИК – Брезово за постановяване на решение в съответствие с изискванията на ЗМСМА и Изборния кодекс.

Припомняме, че през декември 2017 година Районен съд-Пловдив осъди на 1 година условно с изпитателен срок от 3 кмета на Брезово Радньо Манолов. Управникът беше признат за виновен, че в качеството си на местен нотариус е удостоверявал подписи, които не са положени пред него. Решението лишава Манолов и от правото да заема обществена длъжност за срок от 1 година. На 29 май 2018 г. състав на Окръжен съд потвърди присъдата. Тя е изпратена в Районна прокуратура за изпълнение, а от своя страна пловдивските магистрати са сезирали общинската избирателна комисия, които според Изборния закон трябва да гласуват освобождаването на кмета. 

След заседание на 13 юли обаче Общинската избирателна комисия взима решение да не прекратява правомощията на кмета. 6 от 8 членове гласуват за отхвърляне на искането.

Очаква да се свика ново събрание на ОИК – Брезово, които да гласуват решението за прекратяването на пълномощията на Радньо Манолов.

Прокуратурата за решението на ОИК осъдения кмет на Брезово да остане на поста си: Нищожно е!Внесен е протест в Административен съд, чака се решение

Кой е по-голям - ОИК Брезово или съдът? Комисията отказа да махне осъдения кмет, отива на прокурорТака са решили – така са гласували, коментира Радньо Манолов