Следващата седмица ще бъде качен бюджетът на Пловдив за 2022 година на сайта на Общината, заяви кметът Здравко Димитров. След като рамката престои за обществено обсъждане, тя ще влезе за гласуване в местния парламент. По всичко личи, че най-рано тя ще бъде приета в края на март, а самият бюджет в сила от средата на април. Това се случва за пръв път в историята на Пловдив от последните 10 години – толкова късно приет бюджет няма. Основната причина е късното приемане на държавния бюджет, който влиза в сила от 1 април.

В момента градската администрация може да харчи по 1/12 от бюджета за 2021 година, но не без да прави капиталови разходи.

„За съжаление, не е това, което трябва да бъде, но така е в цялата държава”, коментира лаконично кметът за бюджета.

Очакванията са капиталовата програма да бъде за първи път от 5 години под 30 млн. лева. Основната причина за това е вдигането на издръжката на администрацията както режийните разходи, така и минималната заплата. В същото време  заложеният ръст за увеличение на заплатите е едва 1,6% от държавния бюджет.

Проектите, които ще бъдат заложени в него са почти ясни, ако се вземат последните изказвания на градоначалника. 4 млн. лева ще отидат за Рогошко шосе, очакванията са средства да са заложени и за Голямоконарско шосе, за да стартира ремонтът, а след това ще се търсят и от републиканския бюджет.

Средства ще се дадат и за две спортни зали – едната в район „Западен” за баскетбол и волейбол, както и довършването на „Дунав”. В капиталовата програма ще има и две детски градини в „Южен” и „Северен”. Отделно около 7 млн. лева са предвидени за ул. „Даме Груев” и Кукленско шосе.