Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че една от прогнозите за изчезването на коронавируса е за 2022 година.

„Ако не бъде ликвидиран до 2021 година до началото на есента, значи това ще бъде към края на 2022 година.  И още нещо - маските дори са по-полезни от ваксините“, заяви професорът в ефира на Нова телевизия.

Относно предстоящите брифинги той заяви:

„Някои го очаквате с трепет, а други го очакваме с притеснение и отегчение“

Кантарджиев отново се възмути относно критиките за преувеличаването на опасността от коронавируса.

„Свива ми се сърцето всеки път щом получа статистиката и ми бъдат изпратени отделни случаи късно през нощта. Много наши колеги, които починаха нямаха особени придружаващи заболявания. Не трябва да се омаловажава опасността. Тези, които говорят обратното, го правят от наглост , защото няколко души да станат интересни пред медиите с това, което са прочели. За съжаление и лекари приказват такива неща, че ми е трудно да обясня как може да се говорят такива глупости“, каза Кнатрджиев.

"През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. С идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната", каза още професорът.

25 болни на 100 хиляди души е границата, която е опасна и не трябва да бъде премината, добави той.

По негово мнение мерките за пазаруване по магазините се спазват най-добре в София. Той коментира и ситуацията в училищата и дали очаква да има изцяло затворени такива.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски", заяви професорът.

Той обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка. В ресторантите според него тя е значително по-голяма.

Проф. Кантарджиев коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

„Ние не сме спирали да работим активно. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ. Още днес всички директори на РЗИ ще получат прагови стойности, които трябва да ангажират с внимание”. 

"Хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания и болните от рак са най-уязвими и трябва да внимават повече", добави проф. Кантарджиев.